Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Monokultivari
  • 14.01.2022. 18:00

Maslinovo ulje ide u svemir - hoće li promijeniti okus?

Italijanski astronauti bit će u prilici konzumirati ekstra djevičanska maslinova ulja koja će ovo proljeće biti poslana u svemir. Osim što će ga konzumirati, proućavaće se uticaj okruženja na njega

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 56
  • 5
  • 0

Ovog proljeća će sedam najboljih italijanskih ekstra djevičanskih ulja biti poslano na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemljine površine.

Njih će konzumirati astronauti, potvrdila je italijanska svemirska agencija, a prenosi Olive Oil Times.  

"Ne bih zaboravila da sa sobom ponesem maslinovo ulje, jer daje okus bilo čemu, čak i dehidriranim salatama koje jedemo u svemiru", komentirala je komadant misije Samantha Cristoforetti koja će donijeti pošiljku u svemirskoj kapsuli. 

Istraživanje u svemiru

Ovo je istraživački projekat. Osim što će ga astronauti konzumirati uz obroke, proučavaće se uticaj okruženja na ulje. Smatra se da visoke doze kosmičke i solarne radijacije mogu izmijeniti njegove elemente. Takođe, zbog nedostatka gravitacije može doći do spajanja i agregiranja.

Za istraživanje su odabrana ulja najvišeg kvaliteta, koja dolaze iz različitih regija Italije, a poslije testiranja desetina uzoraka. Prednost je dana monokultivarima kako bi se što bolje ispitala organoleptička svojstva različitih sorti maslina.

Hoće li promijeniti okus? 

Plastične boce od 50 mililitara u koje će biti skladišteno ekstra djevičansko maslinovo ulje su izrađene od istog materijala kao i drugi kontejneri koji se koriste na ISS-u za drugu hranu. Eksperiment će omogućiti istraživačima da shvate kako se njegov sadržaj i profil mogu promijeniti u svemiru. Uzorci će se vraćati na Zemlju u intervalima od šest, dvanaest i osamnaest mjeseci.

Enzo Perri, direktor istraživačkog centra za masline, voće i citruse CREA , rekao je: "Upotrebljavaćemo iste posude za hranu koje se koriste kao i za svu drugu hranu na ISS-u, a to će nam omogućiti da ustanovimo promjene koje su se dogodile", rekao je Perri te dodao: "Istovremeno će na Zemlji tim međunarodnih naučnika proučavati uzorke kako bi utvrdio moguće promjene koje su se dogodile u svemiru. Obaviće se i degustacija kako bi se utvrdio uticaj svemira na okus."

Put sličan ulju prošlo je i vino na svemirsku stanicu poslano krajem 2019. Nakon godinu dana je 12 boca bordoškog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti Cabernet sauvignon i Merlot vraćeno nazad. 

Vino 'odležano' u svemiru se vratilo na Zemlju

Rezultati su trebali pokazati kako je boravak u svemiru utjecao na mjehuriće i sedimentaciju vina.


Tagovi

Maslinovo ulje Svemir Eksperiment Istraživanje Enzo Perri Samantha Cristoforetti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Trebali BiH jedinstveno ministarstvo poljoprivrede?

18


Glasova: 12

Da 66,7%

Glasova: 3

Ne 16,7%

Glasova: 3

Zaboli me za ministarstvo 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete