Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marko Pipunić
  • 23.03.2017. 16:00

Marko Pipunić hrvatski Poduzetnik godine

Marka Pipunića rat je 1992. iz rodne Modriče odveo u Osijek. On je danas hrvatski Poduzetnik godine.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 700
  • 18
  • 0

Marko Pipunić, rođen 1961. u okolici Modriče u Bosanskoj posavini, je hrvatski Poduzetnik godine, izabran u velikoj konkurenciji i od strane autoritativnog žirija koji je prepoznao poslovne rezultate tvrtke Žito (između ostalog i investiciju u proizvodnju pršuta vrijednu pola milijarde kuna koja zapošljava 200 radnika), ali i njegovu autentičnost, dobru volju i pozitivu.

Žiri je ove godine birao između 32 tvrtke koje su 2016. godine ostvarile ukupni prihodi od 3,4 milijarde kuna i zapošljavale oko 3 513 djelatnika.

Prva službena pobjeda

"Osjećam se kao mladi poduzetnik, imam tek 27 godina. Ovo mi je prvo finale i prva službena pobjeda. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao da je ovo što radim vrijedno pobjede i da predstavljam Hrvatsku na svjetskom natjecanju. Ovo je pobjeda jednog projekta koji se dogodio u proteklih godinu dana, imam privilegij pa sam bio na čelu tima velikog broja mladih ljudi. Vjerujem da smo radili projekt koji može ne samo dati nadu, nego osigurati bolji život. Ovo je pobjeda svih nas", kazao je Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito.

Marko Pipunić iz rodne je Modriče početkom osamdesetih otišao u Osijek, gdje je završio Poljoprivredni fakultet. Nakon studija vratio se u rodnu Posavinu te zaposlio kao referent prodaje rezervnih dijelova. Kada je dopušteno otvaranje privatnih poduzeća, pokrenuo je svoj posao. S puncem je otvorio tvrtku Žito, koja se bavila trgovinom, prvenstveno ratarskim kulturama i repromaterijalom. Rat ga je 1992. doveo natrag u Osijek.

"Moj plan je bio ostati živjeti u Bosni, taman sam se bio i oženio. No morali smo pobjeći", ispričao je za exspress "osječki kralj žita", kako ga nazivaju i današnji poduzetnik godine.

U konkurenciji i Svjetskog poduzetnika godine

Slavonske pršute i svoje ostale proizvode Žita, EY Poduzetnik godine 2016. Marko Pipunić predstavit će i u Monte Carlu gdje će se natjecati za EY Svjetskog poduzetnika godine.

Program EY Poduzetnik godine provodi se treću godinu zaredom. Nagrada je prvi put dodijeljena prije 30 godina, a danas se dodjeljuje u više od 60 zemalja koje čine preko 90% svjetske ekonomije.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


Tagovi

Pršut Marko Pipunić Žito Poduzetnik godine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."