Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijavljeno policiji
  • 16.08.2022. 16:30

Malinarima prijete zbog najavljenih protesta: "Gađat ću te čim stignem"

"Kunem ti se u sestričinu da ću kad te vidim u gradu gađati čim stignem", stoji, pored ostalog, u poruci koju je Stojanović dobio i koju je danas prijavio policiji

Foto: Arhiva Ivana Stojanovića
  • 784
  • 143
  • 0

Proizvođači malina suočavaju se s nizom prijetnji i pokušaja razdora, nakon što su objavili da će organizirati proteste širom BiH, ako otkupna cijena maline ne bude identična onoj u susjedstvu. Policiji je danas izjavu dao predsjednik Upravnog odbora Udruženju "Vilamet", Ivan Stojanović kojem je prijeteća poruka upućena s lažnog Facebook profila.

"Kunem ti se u sestričinu da ću kad te vidim u gradu gađati čim stignem", stoji, pored ostalog, u poruci koju je Stojanović dobio, a u istoj je navedeno i kako je "realna cijena 6,5 KM".

Dogovor ostaje

On kaže kako ovo nije jedina poruka koju je dobio, ali napominje i da za većinu, iako su s lažnih profila, zna ko stoji iza njih. No, prijetnje nisu zastrašile ni njega ni ostale proizvođače.

"Ostajem i dalje pri tome da smo mi spremni izaći na proteste ako ne bude ona cijena koju mi očekujemo i o kojoj treba da se dogovorimo. Oni mene ne mogu uplašiti, samo su dobili kontra efekat. Sad sam došao iz grada, podršku su mi dali svi koje sam sreo na ulici, čak i oni koji nemaju malinu", kaže za Agroklub, dodavši da su mu iz bratunačke policije kazali kako će se potruditi da pronađu osobu koja je uputila spornu poruku.

Ako ne bude dogovora, proizvođači izlaze na proteste (Foto: Bigstockphoto/mr2853)

Danas je održana telefonska sjednica Upravnog odbora ovog udruženja. Kako su i najavili, dogovorili su da će uputiti dopis otkupljivačima, hladnjačama, i općini Bratunac, da se organizira sastanak na kojem će razmatrati otkupnu cijenu. Proizvođači napominju da ona mora biti jednaka kao u Srbiji jer je ista sorta, isti kvalitet i isto izvozno tržište. Posjetimo, sav rod ljetne sorte maline je već predati hladnjačama.

"Oni izgleda nemaju novac za isplatu, jasno je svima da izvoz sad ne ide, ali neka se zaduže kao i mi kada smo sadili i đubrili. Po svemu sudeći oni hoće da to po nižoj cijeni kupe i odmah preko Drine zamrznutu u paketima prodaju i uzmu po nekoliko miliona", ističe Stojanović.

Umiješala se politika?

Poručuje i kako ne bi volio da se politika umiješa u ovu proizvodnju, no, kako sve ukazuje na to da već jeste. Drugi malinari, navodi, dobijaju poruke kako je "vrh udruženja uzeo novac da prijeti protestima" i kako je u pozadini politika, a ne cijena maline za koju se nastoje izboriti.

"Ja nisam ni u jednoj stranci, mene to ne zanima. Politika nema ništa s tim ako oni hoće da plate malinu 6,50 ili sedam maraka, a u Srbiji je 10 KM. Ovdje je u pitanju biznis i opstanak proizvodnje. Ako nema pregovora i dogovora, mi nemamo drugog izbora nego izaći na proteste", zaključuje naš sagovornik.

Proizvođači malina najavljuju masovne proteste i blokade u BiH

Podsjetimo, proizvođači malina s područja općina Bratunac, Srebrenica i Milići, u dogovoru s kolegama iz drugih gradova BiH prošle su sedmice najavili da će izaći na ulice i blokirati granične prijelaze ukoliko se ne postigne dogovor o cijeni maline.


Tagovi

Malinari Proizvođači malina Cijena maline Protesti Vilamet Hladnjačari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta mislite koliko je plaćen najskuplji uvezeni traktor u BiH 2023.?

163

  • 20.05.2024. - 29.05.2024.

Glasova: 46

Oko 1 milion KM 28,2%

Glasova: 54

Između 500 i 800 hiljada KM 33,1%

Glasova: 48

Između 300 i 600 hiljada KM 29,4%

Glasova: 15

Nije skuplji od 300 hiljada KM 9,2%

Pregled ankete

Pregled ankete