Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH lovstvo
  • 11.10.2021. 10:00

Lovački savez RS: Prioritet je izmjena zakona o lovstvu, na nivou čitave BiH

Lovački savez RS ne može pristupiti Konvenciji bez dogovora sa Lovačkim savezom Federacije BiH, naročito oko dijela koji se odnosi na izadavanje dozvola na nivou čitave zemlje. 

Foto: Depositphotos/AntonMaster
  • 346
  • 28
  • 0

Kako bi se utvrdila šteta od divljači u saobraćaju i usaglasila rješenja u ovoj oblasti na nivou čitave BiH, radi primjene CITES konvencije, potrebna je izmjena Zakona o lovstvu Republike Srpske, što je sada prioritet Lovačkog saveza RS, zaključeno je na sjednici Skupštine Saveza. 

Prema riječima predsjednika Saveza, Save Minića, mnoga udruženja lovaca ne mogu podmiriti štetu koju uzrokuje divljač u saobraćaju na lovnom, ali sve češće i na prostoru koje nije lovno pa samim tim nije ni u nadležnosti lovačkih udruženja RS. 

"Pripremamo prijedlog koji ćemo uputiti Ministarstvu poljoprivrede RS za imjenu zakona kojim bi se, osim štete od divljači u saboraćaju, precizirala i druga pitanja važna za funkcionisanje lovačkih udruženja i Saveza lovaca u RS", rekao je za Srnu Minić.

U 2021. ekspanzija medvjeda i divljih svinja

Savez ima podršku nadležnog ministarstva, kada je riječ o izradi akta o održivom upravljanju određenim vrstama divljači, čije je donošenje potreban uslov za učešće u projektu CITES konvencije u Bosni i Hercegovini. 

Kako kaže Minić, Lovački savez RS ne može pristupiti Konvenciji bez dogovora sa Lovačkim savezom Federacije BiH, naročito oko dijela koji se odnosi na izadavanje dozvola na nivou čitave zemlje. 

Napomenuo je da RS ima Zakon o lovstvu i Zakon o šumama dok su lovačka udruženja korisnici lovišta utvrđenih i katastarski obilježenih, a to su sve neophodni uslovi za pristupanje Konvenciji. 

Skupština je prije dva dana usvojila izvještaj o radu i finansijskom poslovanju u 2020, godini. U njemu se navodi da Savez nema neizmirenih obaveza, a u ovoj godini zabilježena je ekspanzija divljih svinja i prekobrojnost medvjeda. Istovremeno stanje sa sitnom divljači je zadovoljavajuće. 

Obratite pažnju na potencijalne zaraze

Pored lova, u protekloj godini, Savez se bavio i uzgojem i zaštitom divljači, izgradnjom i održavanjem lovno tehničkih i lovno uzgojnih objekata, a lovci su učestvovali u velikom broju humanitarnih i akcija zaštite šuma i divljači, kao i brojnim manifestacijama.

Takođe, tokom perioda pandemije Savez je dobro funkcionisao. Prema riječima predsjednika Skupštine, Darka Ćuluma, imaju 78 udruženja i više od 23 hiljada lovaca i pokazali su jedinstvo i spremnost da se zajedničkim snagama razvijaju.

Lovci obratite pažnju - šta u slučaju bolesne divljači?

Podsjetimo, divlje životinje su podložne i različitim oboljenjima, što je još važnije - neke od zaraznih i parazitarnih bolesti mogu lako prenijeti i na domaće životinje. U nekim slučajevima i na ljude. 

U lovištu se može naći uginula divljač, koja se otprema najbližoj veterinarskoj stanici ili veterinarskom fakultetu uz obavezne mjere zaštite, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, uz napomenu da je svaki lovac dužan preko lovačkog udruženja ili pojedinačno, prijaviti sumnju o potencijalnoj zarazi, najbližoj veterinarskoj inspekciji ili veterinarskoj stanici. 

Lovci, prema preporukama inspekcije, uklanjaju iz lovišta zaražene životinje, a pod stručnim nadzorom vrše zakopavanje, dezinfekciju, dezinsekciju i slično.


Tagovi

Šteta od divljači CITES konvencija Lovački savez Lovačka udruženja Ekspanzija divljih svinja Prekobrojnost medvjeda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.