Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 07.06.2023. 18:00

Loše prognoze za krompir - neće ga biti na tržištu, cijene rastu

Ekstremne vremenske prilike smanjile su proizvodnju, a visoki troškovi uzgoja i skladištenja dodatno doprinose poskupljenju

Foto: Maja Celing Celić
  • 551
  • 106
  • 0

Evropska industrija krompira je u krizi zbog ekstremnih vremenskih prilika. Prošla godina je bila druga najtoplija zabilježena u Evropi. Ekstremna suša dovela je do dramatičnog pada ukupne proizvodnje ove ratarske kulture, izvještava Agriland.

Dramatičan porast cijena

Procjene pokazuju da je žetva u sjevernoj Evropi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj bila oko dva miliona tona manja od uobičajene. To je oko jedne trećine ukupne proizvodnje krompira u UK i Irskoj, a pakeri i prerađivači sada nastoje da snabdiju kupce iz zaliha koje se brzo smanjuju. Rezultat je dramatičan porast cijena, posebno u sektoru prerade.

Angus Wilson, predsjednik kompanije Wilson's Country Potatoes, vodeće za pakiranje i preradu, izjavio je da su velike količine izvezene iz ove dvije zemlje u evropske države, posebno poslednjih nekoliko mjeseci.

Prošle godine proizvodnju su obilježili visoki ulazni troškovi, posebno skladištenja zbog povećanja cijena energije. Zalihe nikad nisu bile niže. Loši vremenski uslovi su se nastavili i u 2023. godini.

Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

Sadnju su odložile nedavne poplave u Italiji i većem dijelu na jugu Evrope. Zbog hladnog vremena kasnila je sjetva u Irskoj. Poplave koje su zadesile naša područja također će uticati na ovogdišnje količine.

Očekuje se značajan pad prinosa.

Nedostatak u 2024. godini

Prognoze nisu obećavajuće, a govore da će doći do nedostatka ove povrtnice u Evropi. Wilson smatra da će se ovaj problem prenijeti i na 2024. godinu.

Naglašava da mu je cijena značajno porasla u posljednjih nekoliko mjeseci i nastavlja rasti, posebno za specijalizirane sorte za preradu i sjeckanje. Potražnja za krompirom i proizvodima ponovo raste, ali industrija neće moći zadovoljiti potrebe u narednih 12 mjeseci zbog ekstremnih uslova u Evropi u protekle dvije sezone.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Cijena krompira Proizvodnja krompira Nestašica krompira Krompir 2023 Prognoza za krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas