Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majevički delikates
  • 16.01.2022. 13:30
  • Lopare

Lopare počele brendiranje sira zarca, autohtonog majevičkog proizvoda

Na Majevici se tradicionalno proizvode sirevi zbog načina življenja na ovom području. Domaćice su recept uglavnom prenosile s koljena na koljeno. 

Foto: Facebook/ Majevički sir Zarac
  • 193
  • 50
  • 0

Opština Lopare, počela je brendiranje čuvenog sira zarca, kao autohtonog majevičkog proizvoda. Osnovana je i Poljoprivredna zadruga koja će povezati individualne proizvođače, domaćice, i omogućiti im siguran plasman na tržište. Projekat je pokrenut u saradnji sa Havrex agencijom, USAID-a u BiH  i ambasade Švedske kroz projekat Farma 2.

Na Majevici se tradicionalno proizvode sirevi zbog načina življenja na ovom području. Razvijen stočni fond održava ovaj krajolik, ali i privredu. Mještani su posvećeni proizvodnji ovog sira od rođenja, a domaćice su tako recept uglavnom prenosile s koljena na koljeno. 

Masni sir zarac (Foto: PZ Zarac)

"Majevičku tradiciju smo povezali da bi dobili zaokružen proces koji se sastoji od svih faza u proizvodnji i preradi čuvenog sira. Stvorili smo zadrugu, tako da su naši domaćini zajedničkim radom od svoje tradicije napravili brend po kojem će Majevica biti prepoznatljiva", naveo je Zoran Pavlović, direktor Havrexa, u predstavljanju ovog autentičnog proizvoda.  

Tehnologija proizvodnje sira u drvenoj kućici, tzv. mljekari, koja je nekada bila statusni simbol se koristi i danas. U mljekari se nalazi mašina za miješanje mlijeka i kajmaka, a za kilogram punomasnog sira potrebno je i više od 10 litara najkvalitetnijeg mlijeka naših krava, navodi se u opisu ovog proizvoda. 

Izrađuje se od 100 posto prirodnih sastojaka, od mlijeka domaćih krava s majevičkih pašnjaka. 
 


Tagovi

Sir Zarac Majevica Lopare Zoran Pavlović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.