Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Litvansko pivo
  • 01.11.2019. 18:00
  • Litva

Litvansko seljačko pivo - Kaimiškas Jovarų alus - dobilo oznaku zemljopisnog porijekla

Izvorne i izuzetne karakteristike ovoga piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka.

Foto: Facebook/Omega Yeast
  • 35
  • 6
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahtjev za registraciju litvanskog proizvoda "Kaimiškas Jovarų alus", u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla (PGI). 

Što je "Kaimiškas Jovarų alus"? Jantarne boje, prirodno fermentirano, živo (nepasterizovano i nefiltrirano), od ječmenog slada - pivo! U slobodnom prijevodu - seljačko jovarsko pivo. Čitava proizvodnja ovoga piva obavlja se u domaćinstvima tradicionalnom metodom.

Izvorne i izuzetne karakteristike ovoga piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka. Različite faze proizvodnje "Kaimiškas Jovarų alus", a odnosi se na mljevenje slada, kuhanje hmelja, gnječenje, fermentiranje i sazrijevanje piva - ono je što ga čini jedinstvenim. 

Karakterističan okus i kvaliteta piva određuje i kvasac kojega sadrži, a prenosi se kroz nekoliko generacija obitelji pivara, više od 130 godina

Ovo je deveti litvanski proizvod koji ima oznaku zemljopisnog porijekla. 

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Podsjetimo, zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla garantirana je za proizvode tijesno vezane uz određeni prostor u kome se mora obaviti najmanje jedna i to ključna etapa proizvodnje, prerade ili prireme. Nije bitno odakle je sirovina dokle god se potpuno slijedi i poštuju zaštićena receptura i tehnologija proizvodnje.  


Tagovi

Litvansko pivo Kaimiškas Jovarų alus Pivo Evropska komisija Oznaka zemljopisnog porijekla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

155


Glasova: 61

Jedan 39,4%

Glasova: 46

Tri 29,7%

Glasova: 15

Sedam 9,7%

Glasova: 33

Nijedan 21,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

21. marta 1940. godine Ministarstvo prosvjete Kraljevine Jugoslavije donosi Uredbu sa zakonskom snagom kojom se osniva Poljoprivredno-šumarski fakultet u Sarajevu, a time je obilježen početak svjetovnog visokoobrazovnog procesa u BiH (stari... Više [+]