Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 08.03.2022. 15:00

Lemken ulaže 18 miliona eura u kontrolisano suzbijanje korova

U Lemkenu naglašavaju da se zahvaljujući ovom načinu kontrole sredstva za njegu usjeva mogu preciznije primijeniti te smanjiti njihova upotreba

Foto: Lemken
  • 36
  • 31
  • 0

Lemken, proizvođač poljoprivrednih mašina iz Njemačke, gradi novu fabriku u Dinteloordu u Holandiji. Rast svjetske potražnje za mašinama za suzbijanje korova, kao što je oprema za okopavanje s kamerom, je toliko velika da je proširenje neophodno.

Ovaj proizvođač je investirao u tehnologiju okopavanja, još 2018. godine kada je preuzeo holandskog proizvođača Steketee. Zbog porasta interesovanja za mehaničko, kamerom kontrolisano suzbijanje korova, kompanija je odlučila da uloži 18 miliona eura u novi pogon koji će biti otvoren krajem 2023. godine. 

Generalni direktor Anthony van der Ley van Lemken objašnjava razloge proširenja: "Svijet oko nas se mijenja i zato svi uključeni u proizvodni lanac treba da rade zajedno kako bi osigurali održivost proizvodnje hrane. Pionirsku ulogu ima primarna proizvodnja hrane, a nove tehnologije otvaraju širok spektar mogućnosti."

Pogon će graditi u blizini postojeće fabrike

On je naglasio da se zahvaljujući ovom načinu kontrole sredstva za njegu usjeva mogu preciznije primijeniti te smanjiti njihova upotreba. 

Kompanija želi stvoriti najmoderniji proizvodni pogon, ali i razvojni centar AgroForum koji će biti izvor inspiracije za domaće i međunarodne kupce. Takođe, žele da kao iskusan i inovativan partner razviju saradnju s drugim kompanijama, univerzitetima i fakultetima, i da budu odskočna daska za startupove ili studente.


Tagovi

Lemken Poljoprivredna mehanizacija AgroForum Suzbijanje korova Korov Okopavanje s kamerom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]