Indijsko magično đubrivo je ponovo otkriveno. Primjenjuje se u zaštiti bilja i za plodnost zemljišta
Indijski poljoprivrednici ponovo mogu da koriste zaboravljeni biopesticid koji je opisan u drevnoj knjizi Vriksha Ayurveda prije otprilike hiljadu godina kao "prirodni pesticid". Ovo sredstvo napravljeno od mješavine biljnog i životinjskog otpada zvalo se Kunapajala, kaže Chintu Das za Krishijagran.
Poznati poljoprivredni naučnik i osnivač Asian Agri-History Foundation (AAHF), pokojni dr. YL Nene, ponovo je otkrio sastojke Herbal Kunapajala, koji nastavlja da koristi farmerima i danas. On je 1996. dobio kopiju Vrikshayurvedskog rukopisa iz Bodleian biblioteke, Oksfordskog univerziteta, preveo ga sa sanskrita na engleski i štampao u AAHF-u.
Poljoprivrednici ga nazivaju magičnim đubrivom, jer poboljšava plodnost zemljišta, smanjuje napade i brojnost štetočina koje su otporne na hemijska sredstva i sanira ostatke pesticida za samo nekoliko godina.
"U literaturi pronalazimo referencu za Kunapajalu od 400. godine prije nove ere do 1725. godine nove ere", izjavio je dr. Sunita T Pandey, profesor agronomije i izvršni sekretar AAHF-a. Navodi da neki poljoprivredni proizvođači i danas koriste istu formulu, ali neki oklijevaju da iskoriste životinjske ostatke.
Dr. Nene je koristeći kravlju balegu, urin i druge materije kreirao verziju originalne mješavine i biljne varijante na biljnoj bazi Kunapajala za vegetarijanski uzgoj, zamjenjujući ostatke životinja vegetacijom drugačijeg sastava, ali s istom efikasnošću.
Glavni sastojci biopesticida su kravlja balega i urin, palmin šećer, proklijali cijela urd (vrsta mahunarke), komina senfa ili nim, voda od rižine ljuske, sitno nasjeckan korov i voda u određenim količinama.
Ključan je proces fermentacije u kome se razlažu složeni proteini i masti na jednostavnija jedinjenja. Upravo to omogućava biljkama da apsorbuju hranjive materije, poboljšaju imunitet, postanu otpornije, povećaju prinose. Uzgajane biljke su otpornije na napade štetočina, pojavu oboljenja i razne stresne faktore.
Sve više poljoprivrednika se okreće upotrebi Kunapajale. Dvije trećine plantaža čaja u sjevernom Zapadnom Bengalu su zahvaljujući ovom biopesticidu prešle na organski uzgoj. Mali farmeri su sve više naklonjeni upotrebi ovog jeftinog i efikasnog sredstva.
Prema dr. S.P.S. Benival, predsjedavajući AAHF-a, oni su uspjeli da smanje svoje troškove uzgoja i zadrže dobru produktivnost uz značajno povećanje neto prihoda od raznih usjeva, u rasponu od 25 do čak 500 posto. Najbolji primjeri su uspjesi u uzgajanju povrća, voća i riže.
Recept je za naše krajeve egzotičan budući da većina sastojaka kod nas nije uobičajena. No, zanimljivo je vidjeti kako on glasi.
U plastičnom buretu od 200 litara je potrebno promiješati kravlju balegu i urin, pogaču senfa ili nima, proklijalu urdu i zdrobljeni palmin šećer. Prelije se s 10 do 20 litara vode, promiješa drvenim štapom i doda usitnjeni korov. Kako bi izbjegli gljivične bolesti, dodaju se sitno nasjeckani listovi i grančice ricinusa, kalotropisa i jambolana (crne šljive). U bure se dodaju i rižine ljuske prokuhane u vodi 15 do 20 minuta i držane u frižideru dva dana prije dodavanja. Dodaje se litar mlijeka ili pet do sedam dana stare surutke. Ukupno u buretu treba biti 150 l tečnosti. Sve se promiješa i dobro poklopi.
Tokom ljeta sadržaj je potrebno promiješati svako jutro i veče tokom dvije sedmice, a zimi i 30 do 45 dana. Fermentacija je završena kada se prestanu stvarati mjehurići. Potrebno je procijediti kroz gustu krpu kako se ne bi začepile dizne prskalica te razrijediti s vodom prije primjene.
Tagovi
Autorica
45
Glasova: 19
Da 42,2%
Glasova: 20
Ne 44,4%
Glasova: 6
Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%