Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 18.09.2022. 16:30

Krčenje šuma: Proširen popis proizvoda koji se neće moći uvoziti

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Evropskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritikuju

Foto: Depositphotos/alessandro0770/mycola_adams
  • 301
  • 55
  • 0

Evropski parlament je izglasao proširenje poljoprivredne robe, obuhvaćene novim zakonom EU protiv uvoza povezanog s Uredbom o krčenju šuma, na kukuruz, živinsko i svinjsko meso. To znači da oni ne smiju poticati sa s takvih područja.

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Evropskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritikuju, izvještava Euractiv.

U novembru 2021. godine Evropska komisija je predstavila prijedlog koji je imao za cilj osigurati da proizvodi i roba uvezena u Uniju ne doprinose krčenju šuma bilo gdje duž lanca vrijednosti.

Želje i mogućnosti

Parlamentarna plenarna sednica usvojila je kompromisni tekst koji je podnio izvjestilac desnog centra Christophe Hansen, a u kojem se navodi da poljoprivredne proizvode i inpute obuhvaćene zakonom treba proširiti izvan onih uključenih u prvobitni prijedlog Komisije.

Žele spriječiti krčenje šuma (Foto: Depositphotos/richcarey)

On je, podsjetimo, uključivao šest proizvoda: palmino ulje, kakao, kafu, govedinu, soju i drvo. Želja zakonodavaca je da se uvrste derivati kukuruza i palminog ulja, koji su izostavljeni iz tog prijedloga, a pomogli bi u zaštiti šuma.

EU bez dogovora o zakonu koji treba spriječiti uvoz proizvoda povezanih s krčenjem šuma

Kukuruz i kaučuk su ključni proizvodi koji djeluju na krčenje. Aktivisti su pozdravili ovu odluku, ali su zabrinutost izrazili predstavnici industrije.

U zajedničkom saopštenju, COCERAL, FEDIOL i FEFAC, koji obuhvataju trgovinu žitaricama i uljaricama u EU i industriju stočne hrane, upozorili su da odluka predstavlja rizik koji narušava lanac snabdijevanja i inflaciju cijena u EU.

Organizacije su pozvale zakonodavce da rade s akterima u ovom lancu kako bi se spriječili praktični problemi koji bi mogli nastati tokom primjene nove regulative.

Zaštita domaćih proizvođača

Za predstojeći trijalog s Vijećem nacionalnih ministara očekuje se značajan odmak od država članica.

"Znam da sa strane Vijeća trenutno ne postoji volja da se proširi opseg kako bi se išlo dalje od roba koje je predložila Komisija“, objasnio je Hansen.

Države članice objavile su svoje stajalište o prijedlogu Komisije u junu i sada će tražiti konsenzus o dosijeu s predstavnicima parlamenta i Komisije u pregovorima.

Poduzima se najveća mjera ikad za očuvanje svjetskih šuma - kraj krčenju do 2030?

Odluka da se, pored govedine, uvrsti meso peradi i svinja donesena je po nalogu skupštinskog odbora za poljoprivredu, koji je dao mišljenje o tom pitanju, u nastojanju da se bori protiv nelojalne konkurencije kojoj su izloženi domaći poljoprivrednici.

Bez regulisanja uvoza, stočari EU bi morali obezbijediti proizvodnju bez krčenja šuma, dok isti standard ne bi važio za meso iz trećih zemalja. Zakonodavci žele uključiti još proizvoda. Pozvali su Komisiju da nakon stupanja na snagu novog zakona izvrši procjenu kako bi se utvrdilo koji proizvodi potencijalno mogu biti uključeni u budućnosti. Tu se prvenstveno misli na šećer.


Tagovi

Evropski parlament Krčenje šuma Degradacija šuma Evropska komisija Zabrana uvoza Popis


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.