Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 21.12.2022. 13:30

Ko je Savo Minić - novi ministar poljoprivrede RS?

Bio je direktor Agencije za agrarna plaćanja RS kada se suočio s optužbama opozicije kako su podršku za nabavku traktora dobili samo stranački podanici.

Foto: Lovci RS
  • 4.534
  • 204
  • 0

Narodna skupština Republike Srpske, na sjednici koja je u toku, trebala bi danas imenovati novu Vladu RS-a na četverogodišnji mandat. Mandatar za sastav novog saziva entitetske vlade, Radovan Višković, iznoseći svoj ekspoze, naveo je da planirani agrarni budžet za 2023. godinu izosi 180 miliona maraka

Kako prenose mediji, uoči sjednice, Višković je prisutnim novinarima pokazao spisak s imenima kandidata za ministre. Na njemu se nalazi 11 novih imena u odnosu na njegov prethodni kabinet. Funkciju entitetskog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukoliko dobije podršku na današnjoj sjednici, u ovom mandatu obavljat će Savo Minić

Profesionalna karijera

Minić je od prije tri godine na čelu Lovačkog saveza RS, a interesantno je da od kako je on preuzeo tu funkciju lovci i Savez su počeli primati poticaje, što su pojedinci dovodili u vezu sa njegovom stranačkom pipadnošću, budući da je funkcioner vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ranije je obavljao i funkciju načelnika opštine Bosanski Šamac, a u svom mandatu isticao je kako je poljoprivreda okosnica razvoja ove lokalne zajednice. Zapaženo je bilo i njegovo djelovanje tokom obilnih poplava 2014. godine. Naime, Minić je tada zajedno sa nadležnim službama izašao na teren i aktivno učestvovao u pomaganju i spašavanju ugroženih građana.

Bio je i direktor Agencije za agrarna plaćanja RS kada se suočio i s optužbama opozicije kako su podršku za nabavku traktora dobili samo stranački podanici. Minić je to negirao navodeći kako je pravilnikom i "malom poljoprivredniku omogućeno da bude ravnopravan s velikima". S ove funkcije je razriješen na lični zahtjev kako bi preuzeo rukovodeću ulogu u preduzeću "Kaldera".

Doktor pravnih nauka

Kandidat za novog ministra poljoprivrede, po profesiji je diplomirani pravnik. Rođen je u Bosanskom Šamcu i ima 48 godina. Osnovnu školu završio je u Donjoj Dubici, u Odžaku, a srednju ekonomsku u Šamcu.

Pravni fakultet je završio u Banjojluci 1999. godine, gdje je zatim prvo postao magistar, a potom i doktor pravnih nauka. Ima pravosudni i advokatski ispit.

Oženjen je i otac jednog djeteta.


Tagovi

Ministar poljoprivrede RS Savo Minić Novi ministar Vlada RS Nova Vlada RS Radovan Višković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.