Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina s Ukrajinom
  • 28.02.2023. 15:00

Još godinu dana bescarinskog izvoza iz Ukrajine u EU

Zahvaljujući potpunom ukidanju carina ukrajinsko je poslovanje uspjelo povećati izvoz u EU tokom rata

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 39
  • 27
  • 0

Evropska komisija predložila je produženje tzv. autonomnih trgovinskih mjera, odnosno suspenzije uvoznih carina, kvota i mjera trgovinske zaštite koje se odnose na ukrajinski izvoz u Evropsku uniju za još jednu godinu. Time se nastavlja podrška ukrajinskoj ekonomiji i pomaže ublažiti teška situacija s kojom se suočavaju tamošnji proizvođači i izvoznici zbog, kako stoji u saopćenju EK, ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije.

Glavni cilj ovih mjera je pružiti podršku toj zemlji, uz uvažavanje interesa industrije EU. U tu svrhu i uzimajući u obzir znatno povećanje uvoza nekih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Uniju tokom 2022., ovo produženje ipak sadrži zaštitni mehanizam kojim će se, prema potrebi, moći brzo zaštititi tržište EU, poručuju. No, nije precizirano o kakvom je mehanizmu riječ.

Godina pakla u Ukrajini: Gubici u agraru mjere se milijardama

Parlament i Vijeće EU razmotrit će prijedlog imajući u vidu važnost osiguravanja neometanog prelaska s postojećeg na novi režim.

Ove su mjere na snazi od 4. juna 2022. i pozitivno su djelovale na trgovinu Ukrajine s Unijom. Njima se, zajedno s koridorima solidarnosti, osigurala iznimna stabilnost trgovinskih tokova tokom 2022. unatoč poremećajima uzrokovanima ratom i općim trendom znatnog smanjenja ukupne tamošnje trgovine.

Nastavlja se izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - unatoč poremećajima na tržištu?

To je potvrdila i potpredsjednica vlade i ministrica privrede Ukrajine Juliya Svyridenko izjavivši da je zahvaljujući potpunom ukidanju carina njihovo poslovanje uspjelo povećati izvoz u EU tokom rata, piše APK-Inform

"U 2022. izvoz u EU iznosio je 27,9 milijardi dolara. To je 63 posto našeg prošlogodišnjeg izvoza", naglasila je.


Tagovi

Ukrajinski izvoz Trgovina s Ukrajinom Bescarinski izvoz Juliya Svyridenko Poljoprivredni proizvodi Autonomna trgovinska mjera


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.