Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena herbicida
  • 17.03.2021. 07:30

John Deere tehnologija za ciljano tretiranje - štedi gotovo 80 posto herbicida

See & Spray Select sustav proizvođači smatraju idealnim načinom zaštite strnih žitarica. Osim značajne uštede na ulaznim troškovima, njime se povećava i produktivnost.

Foto: Facebook/John Deere
  • 75
  • 282
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije ozbiljno su shvatili probleme koje donosi pretjerana upotreba pesticida. Na tom je tragu i novi sustav See & Spray Select tvrtke John Deere pomoću kojega bi poljoprivrednici, pokazala su ispitivanja, mogli smanjiti potrošnju herbicida prije nicanja usjeva za 77 posto.

Kako piše future farming, do ovog zaključka su došli nakon usporedbe rada prskalice s primjenom tehnologije ciljanog tretiranja ili bez nje, a u tu je svrhu provedeno čak 56 ispitivanja. Podaci su prikupljeni u SAD-u, Kanadi i Australiji na površini većoj od 30.000 hektara na kojima je prema procjenama raslo oko 7.400 korovskih biljaka po hektaru.

Riječ je o sustavu razvijanom nekoliko godina, a koji koristi senzore za otkrivanje diferencijacije boja na terenu kako bi locirao zelenilo korova na tamnoj površini tla. Prskalica u koju je ugrađena ova tehnologija se kreće po polju, kamere postavljene na njoj otkrivaju neželjenu biljku, a potom se po njoj raspršuje mlaz herbicida.

Primjena sredstva se pokreće iz pojedinačnih mlaznica preko nosača pomoću Deere-ovog sustava. Trajanje ispuštanja prilagođava se brzini kretanja vozila, visini i pritisku mlaznica. Proizvođači ovo smatraju idealnim načinom zaštite strnih žitarica.

Manja rezistentnost i bolja produktivnost

Osim značajne uštede na ulaznim troškovima, na ovaj se način povećava i produktivnost. Dakle, poljoprivrednici su tretirali veću površinu dnevno jer se nisu često morali zaustavljati kako bi napunili spremnik prskalice. Osim toga, ova tehnologija djeluje i protiv rezistentnosti korova na aktivne tvari.

"Farmeri koji se bore s otpornošću na herbicide na svojim poljima sada mogu koristiti skuplje i složenije mješavine u svojim prskalicama i tako postići učinkovitije suzbijanje korova po nižoj cijeni", napominje Joel Basinger, voditelj marketinga u ovoj tvrtki.

Također, dodaje da je istraživanje pokazalo da je 83 posto manja vjerojatnost da će korovi prskani složenim mješavinama aktivnih tvari postati rezistentni.

See & Spray Select sustav trenutno je dostupan u Sjevernoj Americi i Australiji na novim samohodnim prskalicama John Deere serije 400 i 600 opremljenim ExactApplyom, tijelom s četiri mlaznice koje pruža njihov pojedinačni ili višestruki izbor kako bi odgovarao različitim zahtjevima primjene i optimalnim postavkama za raspon radne brzine.

"Ovo je samo početak putovanja John Deere See & Spray tehnologije", kaže Basinger zaključivši da ova tvrtka radi na budućim rješenjima koja će pružiti dodatnu vrijednost za apliciranje herbicida koji se koriste prije i nakon nicanja u usjevima poput kukuruza, soje i pamuka.

Više pogledajte u videozapisu:


Tagovi

John Deere Herbicidi Zaštita bilja Prskalice Ušteda Prskalica Precizna poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete