Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija zemljišta
  • 25.02.2021. 12:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Jednostavno upravljanje prinosima našim farmerima dostupno i preko aplikacije

Poljoprivredni proizvođači sve što rade na svojim oranicama moći će unositi putem mobilne aplikacije. Podaci će se obrađivati i na kraju sezone svi će imati izlaznu informaciju o učinku.

Foto: Bigstock/simazoran (ilustracija)
  • 75
  • 18
  • 0

U Prijedoru je organizovana edukacija za poljoprivredne proizvođače o digitalizaciji obradivog zemljišta, koja ima za cilj olakšati i ubrzati komunikaciju, kao i mogućnost da se farmeri više posvete proizvodnji.

Sve što se radi na proizvodnim parcelama je zbog boljeg uvida u plan obrade zemljišta i obim prinosa, a unosiće se putem mobilne aplikacije u jedinstveni, lokalni, internet sistem.

Jednostavnije upravljenje tlom

Kako saznajemo iz nadležnog odjeljenja prijedorske Gradske uprave, digitalizacija obradivog tla ima za cilj da lokalna samouprava jednostavnije prati iskorištenost zemljišta, poljoprivredne kulture i strukturu proizvodnje. Olakšaće i uzgajivačima da se bolje pripreme, što kao rezultat ima unapređenje proizvodnje, povećanje prinosa i umanjenje troškova.

Sve što budu radili na svojim oranicama moći će unositi putem mobilne aplikacije. Podaci će se obrađivati i na kraju sezone svi će imati izlaznu informaciju o učinku.

Ova edukacija, koja je imala informativni karakter i na kojoj je prisustvovalo 25 proizvođača, prva je u nizu sličnih, koje će biti namijenjene savladavanju uputstva o unosu i obradi podataka u digitalnu platformu.

Prijedor među prvim digitalizovao zemljište

Obuka ovdašnjih poljoprivrednika obavlja se u okviru regionalnog projekta "Develop" u kojem je Privredna komora Republike Srpske jedan od nosioca aktivnosti, a finansira ga Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke.

Saradnici na projektu su i kompanija "Telegrup" i njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a Prijedor je među prvim jedinicama lokalne samouprave u RS na čijoj teritoriji se provodi ova ideja. 

Cilj - unapređenje poljoprivrede (Foto: G. Vila)

U ovo su takođe uključeni i gradovi Trebinje, Srbac i Brod, a projekat ima za cilj unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem korištenjem omline tehnologije, kroz posebnu internet platformu "Agrolife" koja na osnovu vegetacijskih mapa, daje precizne informacije o kvalitetu zemlje i gustini rasta biljaka, ali i uputstva za provođenje neophodnih agrotehničkih mjera.

Informacije o vremenskoj prognozi omogućavaju preciznije i efikasnije upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom jer se cijeli proces od sjetve do žetve ili branja, može planirati i na taj način umanjiti upotreba đubriva, pesticida i vode uz maksimalan prinos.

Uskoro osnivanje i posebnog Odjeljenja za poljoprivredu

Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović najavio je da će Odjeljenje za privredu i poljoprivredu ovog grada biti razdvojeno na dva zasebna, kako bi se i sa privrednicima i sa poljoprivrednim proizvođačima ostvarila bolja i kvalitetnija saradnja.

"Odluku da se formira posebno Odjeljenje za poljoprivredu donio sam jer smatram da je poljoprivreda previše značajna da bi bila zajedno u istoj kategoriji sa privredom koja je takođe važna. Opredijeljeni smo da u narednom periodu uložimo više sredstava u agrar", rekao je Pavlović, dodajući kako mu je namjera bila da se za te svrhe izdvoji milion maraka, ali kako imaju ozbiljnih problema sa punjenjem budžeta i sa deficitom iz prethodne godine, vidjeti će u kojem pravcu će moći da idu.

Najavio je da će uskoro po prijedorskim mjesnim zajednicama biti organizovane javne konsultacije o Nacrtu programa podsticaja za poljoprivredu i poručio da će u kratkom vremenu biti završena izgradnja i opremanje hladnjače u Omarskoj kod Prijedora, kako bi voćari već prilikom iduće berbe mogli tu skladištiti voće.


Tagovi

Digitalna platforma Mobilna aplikacija Upravljanje zemljištem Iskorištenost tla Obradivo tlo Dalibor Pavlović


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete