Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA preporuke
  • 15.10.2023. 15:00

Izdana preporuka preventivne vakcinacije peradi protiv ptičjeg gripa

Sve više se razmišlja o njenoj upotrebi zbog razornog djelovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prenosa među ljudima

Foto: Depositphoto/monticello
  • 56
  • 35
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučila je preventivnu vakcinaciju protiv ptičjeg gripa za osjetljivu perad u područjima s visokim rizikom od prijenosa kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Većina Vlada je veoma malo pažnje posvećivala ovakvom načinu zaštite zbog mogućih trgovinskih ograničenja. Sada sve više razmišljaju o njenoj upotrebi zbog razornog djelovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prenosa među ljudima.

Navedene preporuke

Iz EFSA-e navode da je ovakva prevencija optimalna strategija za minimiziranje broja izbijanja i trajanja epidemije. Treba je provoditi kod najosjetljivijih i najzaraznijih vrsta peradi u područjima visokog rizika za prijenos. Ovakve izjave dolaze nakon što je Francuska postala prva zemlja Evropske unije i prvi veliki svjetski izvoznik peradi koja je pokrenula nacionalnu kampanju vakcinacije protiv ptičjeg gripa.

Na jesen će vakcinisati perad protiv ptičje gripe - naručuju 80 miliona doza

Preporuka je da se, u slučaju izbijanja, hitna zaštitna vakcinacija provede u radijusu od tri kilometra od izbijanja u područjima visokog rizika. Napominje se da ovo nije zamjena za druge mjere koje se sprovode u cilju kontrole bolesti.

Kakve su informacije zatražene?

Evropska komisija je zatražila od EFSA-e pregled dostupnih vakcina protiv ove bolesti, njihovu efikasnost protiv virusa koji trenutno cirkulišu i da procijeni različite šeme vakcinacije kako bi se donijele odluke o mogućim strategijama. Zasebno mišljenje o nadzoru i mjerama za smanjenje rizika u vakcinisanim područjima i farmama očekuje se u martu 2024.

Naučni savjet EFSA-e informisaće o svemu kreatore politika u državama članicama EU i menadžere rizika o potencijalnim strategijama, čime će se omogućiti donošenje odluka o prevenciji i kontroli epidemije, poručuju. 


Tagovi

EFSA Ptičja gripa Virus ptičje gripe Obavezna vakcinacija peradi Preventivna vakcinacija Evropska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.