Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 09.03.2020. 15:00

Iza nas najtoplija zima ikad zabilježena u Europi: Februar za 3,9 °C topliji od prosjeka

Na Antarktiku je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20 stupnjeva, prvi put otkada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Foto: Jumpstory
  • 93
  • 8
  • 0

Europa bilježi rekordno najtopliju zimu. Nakon januara i februar je bio iznad prosjeka i to za 3,9 °C u odnosu na razdoblje od 1981. - 2010., stoji u službenim podacima Copernicus-a (C3S).

Temperature su bile nadprosječne na velikom području, pokrivajući veći dio Europe, Sibira i središnje Azije dok su one ispod prosjeka zabilježene bile tek iznad sjeverne Aljaske. Na Antarktiku je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20°C, prvi put od kada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Ovogodišnji januar najtopliji u istoriji Europe

"Vidjeti tako toplu zimu neupitno je uznemirujuće, ali ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu“, rekao je Carlo Buontempo, upravnik Službe za klimatske promjene u Copernicusu.

Posljednja tri zimska mjeseca, natoplija do sada u Europi

Uz postojano blage temperature nad Europom, posebno na sjeveru i istoku, protekla zima bila je 3,4 °C toplija od prosječne, u razdoblju od 1981. do 2010. godine. Temperatura je bila gotovo za 1,4 °C viša od one prethodne najtoplije 2015/16. Još u novembru, sezonska predviđanja C3S pružila su snažne naznake da bi ovo mogla biti topla zima za Europu.

Ova godina će biti ključna u borbi da se zaustave problemi s klimom i spriječi da se štetni efekti pogoršavaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu se u novembru održava važan klimatski samit UN-a na kojem će svjetske nacije morati značajno povećati svoja nastojanja da smanje emisije ugljika kako bi se izbjeglo katastrofalno povećanje od 3 do 4 stupnja u globalnim temperaturama, piše The Guardian.


Tagovi

Vremenska prognoza Copernicus Antartika Klimatski trend Februar Temperatura Rekord


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete