• Zakon o PSS
  • 13.01.2018. 17:00

Ispravili tehničku grešku u Zakonu o PSS-ovima

Vlada Federacije BiH je na 134. sjednici, održanoj u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 295
  • 26
  • 0

Vlada Federacije BiH je na 134. sjednici, održanoj u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama kojim se, između ostalog, ispravlja tehnička greška nastala ugradnjom amandmana kojim je utvrđeno da se Srednjoročna strategija pružanja savjetodavnih usluga donosi na period od sedam godina.

U 2015. godini donesen je Pravilnik o obuci, certifikatu i registru poljoprivrednih savjetodavaca i Pravilnik o načinu i postupku izdavanja licence, upisu i vođenju podataka u registru poljoprivrednih savjetodavnih službi. U toku njihove izrade uočeno je da su propisane procedure organizovanja i izvođenja teoretske i praktične obuke za certificiranje savjetodavaca i redovne godišnje obuke poljoprivrednih savjetodavaca teško provodive. To je posebno uočeno u postupku donošenja Programa teoretske i praktične obuke za certificiranje i Programa obavezne godišnje obuke certificiranih savjetodavaca. Predloženim izmjenama i dopunama prevaziđeni su uočeni nedostaci važećeg Zakona.

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama bit će stvoreni pravni preduslovi za uspostavljanje sistema certifikacije i registracije poljoprivrednih savjetodavaca i registracije privatnih poljoprivrednih savjetodavnih službi. Tekst navedenog Nacrta zakona možete preuzeti ovdje.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

PSS Savjetodavna služba Sarajevo Sjednica Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Karolina Tušek

Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi