Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vatreni mravi
  • 12.09.2023. 18:00

Invazivni vatreni mravi po prvi put naselili Evropu - opasni za ljude, životinje i usjeve

Nesreća je što se veoma brzo šire i što su agresivni. Ubodi su bolni i mogu izazvati alergijsku reakciju, nanose štetu usjevima, mladim životinjama i cijelom ekosistemu

Foto: Depositphotos/mathisa
  • 153
  • 25
  • 1

Još su nam samo nedostajali crveni vatreni mravi Solenopsis invicta koji su se pojavili na teritoriji Evrope, izvještava CNN.

Nova prijetnja

To je najinvazivnija vrsta koja potiče iz Južne Amerike, ali je naselila Meksiko, veći dio SAD-a, Kariba, Kine i Australije. Ovo je prvi slučaj da su kolonije mrava pronađene na italijanskom ostrvu Siciliji. Ranije je otkriveno njihovo prisustvo na uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Nizozemskoj, ali nikada nije potvrđeno postojanje kolonija.

Istraživači vjeruju da su i ovaj put dospjeli zahvaljujući brodskom transportu preko lokalne trgovačke luke u Sirakruzi, a da je vjetar odnio kraljice koje lete.

Polja lavande posivjela u pet dana - proždrla ih gusjenica iz Afrike

Radi se o veoma agresivnim mravima koji kada su uznemireni napadaju što potvrđuje i lokalno stanovništvo. Kažu kako je povećan broj njihovih uboda od 2019. godine. 

Identifikovano je 88 kolonija na površini od 5 ha u blizini Sirakruze.

"Problem je što može da se širi veoma brzo i predstavlja jednu od najgorih invazivnih vrsta", rekao je glavni autor studije Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španiji. Dodao je da je pronalazak ove vrste u Italiji veliko iznenađenje, ali da je bilo pitanje samo vrijeme kada će se to desiti.

Prijetnja kukuruzu, soji, mladim životinjama 

Njihov ubod je veoma bolan i može izazvati alergijske reakcije. Osim toga, vrsta je prijetnja za usjeve i lokalne ekosisteme. 

Oni se hrane pupoljcima i plodovima brojnih usjeva, posebno kukuruza, soje, citrusa i bamije, a mogu napasti mlada stabla, navode na stranicama Američkog ministarstva poljoprivrede.  

Velika gnijezda smještena u poljima ometaju poslove, mogu i oštetiti mehanizaciju tijekom obrade i žetve. Kada su uznemireni, reagiraju brzo i agresivno pa su ozbiljna opasnost za radnike u polju. Jedan mrav može više puta ubosti svoju metu. 

Također, ugrožene su i mlade životinje koje su vrlo osjetljive na otrov uboda. Ovi štetnici mogu istisnuti domaće vrste mrava i smanjiti izvor hrane za divlje životinje što pokazuje koliki utjecaj imaju na okoliš. 

Uzrokuju milionske štete

Genetska analiza mrava na Siciliji otkrila je da su najvjerovatnije došli iz Sjedinjenih Država ili Kine, gdje je također invazivna vrsta. Uskoro bi se mogli proširiti po cijeloj Evropi, jer sedam posto kontinenta ima klimu koja je pogodna za ovu vrstu. To uključuje velika urbana područja poput Barcelone, Rima, Londona i Pariza.

Svake godine invazivne vrste koštaju svijet 423 miliona dolara zbog štete koju izazivaju. Odgovorne su za izumiranje biljnog i životinjskog svijeta, ugrožavaju proizvodnju hrane i doprinose ekološkim katastrofama širom svijeta, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija.


Tagovi

Invazivna vrsta Mravi Crveni vatreni mravi Italija Sicilija Solenopsis invicta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.