Pretraga tekstova
Vinobojka, poznata i kao američki kermes (Phytolacca americana) širi se šumama i poljoprivrednim površinama, stručnjaci pozivaju na hitnu akciju
Biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, poznata kao vinobojka ili američki kermes (Phytolacca americana), sve više zabrinjava poljoprivrednike i šumare. Ovo zeljasto raslinje, koje može narasti i do tri metra visine, posljednjih godina pokazuje snažna invazivna svojstva, istiskujući domaće biljne vrste i remeteći prirodnu obnovu šumskih staništa, piše Agrarheute.
Na sastanku Šumarske zajednice Oberharmersbach, Therese Palm upozorila je na ubrzano širenje ove agresivne vrste. Istaknula je da vinobojka, koja rano počinje rasti već u proljeće, predstavlja prijetnju bioraznolikim, svijetlim šumama.
Ako se ne poduzme pravovremena akcija, biljka može stvoriti "banku sjemena", što značajno povećava troškove održavanja šumskih površina. Dok je populacija još mala i u ranoj fazi širenja, moguća je učinkovita kontrola uz razmjerno niske troškove.
Najsigurnija metoda je ručno uklanjanje biljaka s cijelim korijenovim sustavom, i to prije nego što biljka razvije plodove i rasprši sjeme. Preporučuje se rad u vlažnim uvjetima, kada je tlo mekše i korijen lakše izvaditi.
Vinobojka - invazivna vrsta koju zbog svojstva nazivaju "dr. Jekyll i mr. Hyde biljka"
Biljke se ne smiju ostavljati na hrpama u šumi jer čak i nezreli plodovi mogu dozrijeti i proizvesti klijavo sjeme. Osim toga, toplina i vlaga iz raspadanja biljke mogu potaknuti ponovno puštanje korijena. Stručnjaci preporučuju termičku obradu biljaka, na primjer, spaljivanje, kako bi se potpuno uništile.
Ako se biljka proširila unutar tamnijih šumskih dijelova, preporučuje se njihovo intenzivno otvaranje kako bi se smanjila konkurentna prednost vinobojke. Okolne šumske površine treba, međutim, zadržati zatvorenima kako bi se ograničilo širenje.
Tagovi
Vinobojka Invazivna vrsta Šume Poljoprivredne površine Biljka
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi