Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski proizvodi
  • 13.05.2023. 15:00

Hrana životinjskog porijekla je nezamjenjiva, poručuje FAO - zato je važan sektor stočarstva

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mlijeko obezbjeđuju niz važnih makronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnoj kvaliteti i količini, poručuje FAO.

Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph
  • 42
  • 79
  • 0

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO pozvala je vlade širom svijeta da promovišu prednosti konzumiranja životinjskih proizvoda. Izvještaj je naslovljen "Doprinos hrane dobivene od kopnenih životinja za poboljšanu ishranu i zdravstvene rezultate".

FAO je naznačila da su meso, jaja i mlijeko esencijalni izvori nutrijenata, posebno za najugroženije grupe društva te da se ne mogu lako dobiti iz biljne hrane. 

Posebno su neophodni u ključnim životnim fazama kao što su trudnoća i dojenje, djetinjstvo, adolescencija i starost.

Hrana životinjskog porijekla je nezamjenjiva

FAO izvještaj naziva najsveobuhvatnijom analizom koristi i rizika konzumiranja hrane životinjskog porijekla, a zasnovan je na podacima i dokazima iz preko 500 naučnih članaka i oko 250 dokumenata.

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mlijeko obezbjeđuju niz važnih makronutrijenata poput proteina, masti i ugljikohidrata, kao i mikronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnoj kvaliteti i količini. Ova hrana sadrži visokokvalitetne proteine, nekoliko esencijalnih masnih kiselina, minerale (željezo, kalcijum, cink, selen, vitamin b12) i brojna druga korisna jedinjenja.

Hrana biljnog ne može zamijeniti onu životinjskog porijekla (Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph)

Djeca najugroženija

U izvještaju se navodi da su najčešći nedostaci željeza i vitamina A, posebno kod djece i trudnica. Posmatrano globalno, najviše su pogođena djeca predškolskog uzrasta. Od nedostatka željeza, vitamina A i cinka pati oko 372 miliona djece i oko 1,2 milijarde žena u reproduktivnom dobu. Najviše su ugrožena djeca od kojih tri četvrtine živi u južnoj i istočnoj Aziji, pacifičkom regionu i podsaharskoj Africi.

Ovakva hrana smanjuje mogućnost zaostajanja u razvoju i gubitka težine kod djece mlađe od pet godina, nisku porođajnu težinu, anemiju kod žena reproduktivne dobi, ali i gojaznost zarazne bolesti kod odraslih. 

Bitan sektor stočarstva

FAO ističe da sektor stočarstva i dalje mora doprinositi rješavanju izazova, posebno u vezi s ekološkim pitanjima krčenja šuma, promjena u namjeni zemljišta, emisija stakleničkih plinova, neodrživog korištenja vode i zagađenja.

Drugi izazovi su upravljanje stadom, zdravlje životinja, a u nekim dijelovima svijeta važna su socijalna pitanja vezana za uzgoj stoke.

Upravljanje stadom jedan je od izazova (Foto: Depositphotos/pmilota)

Što s crvenim mesom?

Napominje se da konzumiranje prerađenog crvenog mesa može povećati šanse za ishode hronične bolesti. Konzumacija neprerađenog u umjerenoj količini, do 71 g/dan se smatra bezbjednim u odnosu na hronične bolesti. Dokazi koji povezuju s bolešću su neuvjerljivi u slučaju mlijeka i beznačajni u slučaju jaja i živine, poručuju u FAO.

Pozvane su vlade širom svijeta da ažuriraju nacionalne smjernice o ishrani kako bi uzeli u obzir, gdje je to prikladno, kako meso, jaja i mlijeko mogu doprinijeti specifičnim potrebama za nutrijentima tokom života ljudi.


Tagovi

FAO FAO izvještaj Nutrijenti Hrana Konzumiranje hrne Mlijeko Jaja Meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]