Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Holandiji
  • 29.06.2022. 15:00

Holandski farmeri na nogama - blokiraju autoputove, izlijevaju gnojnicu, pale slamu

Kako su i najavili, holadnski farmeri su izašli na ulice, na traktorima, u kombajnima, s kravama, cisternama s gnojnicom i stajnjakom. Njihovo ministarstvo poljoprivrede ne odustaje od svojih zahtjeva

Foto: YouTube/screenshot
  • 2.072
  • 606
  • 0

Holandski poljoprivrednici nastavili su kampanju protiv vladine politike da smanji emisije azotnog oksida i amonijaka koja, kako tvrde, dovodi u pitanje njihov opstanak. Traktorima, ali i drugom mehanizacijom su u ponedjeljak, 27. 06. 2022. godine, blokirali prilaze na nekoliko autoputeva ili su vozeći jednom trakom usporavali saobraćaj. Na mnogo mjesta su postavili bale sijena koje je policija pokušavala ukloniti.

Protesti se još ne smiruju, a naglašeno je da se neće zaustaviti na mirnim demonstracijama. Ističu da je ideologija zaštite životne sredine prešla mnoge granice, poput privatnog vlasništva i funkcionisanja tržišta. Kažu da im se ukida prvo na individualnu slobodu i obradu posjeda.

Morat će prodavati posjede? 

Za premijera Marka Ruttea je neprihvatljivo blokiranje auotputeva, prijetnje političarima te druge opasne akcije i zastrašivanje.

Holandski farmeri upali u dvorište ministrice, najavljuju veliki protest

Istaknuo je da su protesti dozvoljeni, ali ne i izazivanje nefunkcionisanja zemlje. Kaže da razumije poljoprivrednike koji su pogođeni novim mjerama i koji nemaju budućnost u ovom tom sektoru. Komentirao je i kritičare koji kažu da je on u ovoj krizi nevidljiv i da se do sada nije izjašnjavao. Naglasio je da je protiv onih farmera koji tokom protesta prave probleme.

Kako znamo, tamošnja Vlada želi smanjiti emisije štetnih plinova za 40 posto, a u blizini prirodnih rezervata čak 100 posto u periodu do 2030. godine. To znači potpuno gašenje velikog broja farmi ili drastično smanjenje broja stoke. Poljoprivrednici nemaju drugog izbora nego da državi prodaju svoje posjede, a mnogi taj potez shvaćaju kao otimanje.  Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 7,5 milijardi evra.

Ispred Predstavničkog doma stočari su doveli dvije krave i pitali: "Koju od ove dvije treba zaklati?"

Istresali gnojnicu i stajnjak

Policija u Hoogeveenu je izricala kazne onima koji su ušli na autoput uprkos zabrani. Vozači su upozoreni da prilagode brzinu vozila kretanju traktora na autoputevima, na gužve i kolone vozila.

Grupa poljoprivrednika je ušla u rezervat prirode u Korenburgerveenu. Traktorima su doveli cisterne s gnojnicom i stajnjak.

Prije dvadeset godina područje oko rezervata prirode u Achterhoeku bilo je poljoprivredno zemljište, a sada je tampon zona. Poljoprivrednici su postavili tablu i proglasili ovo područje teritorijom Njemačke, jer u toj zemlji važe drugačija pravila kada je u pitanju emisija azota. Samo područje se nalazi u blizini granice s Njemačkom.

Ministri kritikuju proteste

Osuda protesta je stigla iz ministarstava poljoprivrede i ministarstva prirode i azota. Henk Staghouweru i Christianne van der Wal su izričiti da se poljoprivrednici moraju pridržavati zakona, dozvoljeno im je da protestvuju, ali nisu smjeli realizovati akcije koje idu mimo zakona.

Portparol ministarstava je pozvao policiju da interveniše, dok je ministrica pravde i sigurnosti Dilan Yesilgöz-Zegerius rekla je da ne može nametati policiji i Državnom tužilaštvu šta treba da rade. One koji izađu na autoputeve i budu ugrožavali saobraćaj biće najstrože kažnjeni u okviru zakona, poručuju. 

Zakonodavci ublažavaju zakon?

I pored pritisaka, poljoprivrednici ne odustaju. Tako su oni iz Sallanda u Overijsselu kiperom dovezli zemlju pred zgradu opštine u Rijssenu zahtijevajući da Opština potpiše da je protiv najnovijeg zakon o emisiji azota. Zaprijetili su da će inače istovariti zemlju.

"To je jedino zemljište koje mogu dobiti, jer neće koristiti naše", izjavio je mljekar Rinus Olbekkink iz Holtena. 

Pored blokiranih puteva, oborenih stabala, zapaljenih bala sijena iz kojih je kuljao gust, crni dim, upada na posjed ministrice van der Wal i drugih aktivnosti, najavljen je nastavak protesta ako ne dođe do prilagođavanja pristupa azotu.

Opozicija je kritikovala nastojanje da se po svaku cijenu provede zacrtano. Kažu da je nepoznat razorni uticaj koju ovakva politika može izazvati na ekonomski, društveni i kulturni poredak. Istakli su da će Vlada potrošiti 25 milijardi eura za čišćenje sela, a nije ju briga što će na hiljade farmi nestati i kakve će to posljedice imati po seoske sredine.

Nema analize ekonomskog uticaja

Na glasanje je stavljeno oko četrdeset prijedloga kojima Predstavnički dom pokušava uskladiti početnu ideju za smanjenje emisije azota ministrice van der Wal. U cilju prilagođavanja ministar poljoprivrede Staghouwer je zatražio da se uvrste bolji izgledi za stočare. Predstavnički dom je poslije glasanja malo prilagodio svoje zahtjeve, ali je suština ostala ista.

Glavna kritika koja se čula tokom rasprave ide na račun nedostatka analize ekonomskog uticaja zbog sprovođenja ovakvog zakona. Predstavnički dom smatra da bi regijama trebalo dati više kontrole kada je u pitanju ova tema, način realizacije i utrošak budžeta. 

I pored protesta i raznih akcija nije bilo sukoba policije i poljoprivrednika. Iz policije izvještavaju da je na ulicama manje farmera, ali su njihovi zahtjevi i akcije sve radikalniji.  


Tagovi

Boerenprotest Holandija Protesti Protesti farmera Emisije azota


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.