Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije azota
  • 14.08.2022. 18:00

Holandija planira klanje 30 miliona grla stoke zbog klimatske krize

Pripremljen je novac kako bi se smanjila najveća brojnost stoke u EU

Foto: Depositphoto/MicEnin
  • 706
  • 210
  • 0

U cilju smanjenja industrijske poljoprivrede preduzimaju se različite aktivnosti u kojima Holandija prednjači. Kako izvještava Green Me to će se postići klanjem viška stoke, što iznosi 30 posto od ukupnog broja.

Ova zemlja ima površinu od 41.000 km², a od toga je jedna petina pod vodom. I pored toga, ima najveću brojnost stočnog fonda u EU po površini. Broj stoke koju uzgajaju je 4 miliona goveda, 13 miliona svinja, 104 miliona perdi, što je čini najvećim evropskim izvoznikom mesa. Kako bi se smanjile emisije azota, na nekim područjima i do 70 posto, neophodno je smanjiti njihovu brojnost.

30 miliona stoke za klanje

Na klimatske promjene najviše utiču intenzivne farme s velikim brojem grla. S jedne strane je ogromna zarada i proizvodnja hrane za milijarde ljudi. Na drugoj su ogroman uticaj farmi na životnu sredinu, patnja životinja, kršenje higijenskih standarda.

Oko 17.600 poljoprivrednika treba da smanji broj životinja (Foto: Depositphoto/smuki)

Veliki je broj životinja na farmama, a izbor da se krene u smanjenje njihovog broja, kako bi se smanjio uticaj intenzivnog uzgoja na životnu sredinu, ima za posljedicu klanje 30 miliona grla do 2030. godine.

Vlada ima fond od 25 milijardi eura kako bi "uvjerila" poljoprivrednike da smanje brojnost stoke ili da u potpunosti odustanu od uzgajanja.

Pucanj na poljoprivrednike

Prema procjenama kako bi se to ostvarilo oko 11.200 poljoprivrednika bi trebalo da zatvori svoje farme, a 17.600 bi smanjilo broj životinja na imanjima. Zbog ovih vladinih planova, poljoprivrednici su od juna na ulicama širom zemlje. 

Protesti u Holandiji se ne smiruju - 11.200 gazdinstava će prestati s radom

Ocijenjeni su najvećim protestima u historiji države, a zabilježeno je i nekoliko eskalacija, kada je dolazilo do sukoba demonstranata i policije. U jednom navratu organi reda su čak posegnuli i za oružjem, kada je pucano u pravcu traktora, a pukom srećom, tom prilikom nije bilo povrijeđenih. 


Tagovi

Holandija Klanje stoke Protesti Emisija azota


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Dok se vinova loza gajila na vlastitom korijenu nazivali su je biljkom siromašnih zemljišta jer je uspijevala na svim tipovima zemljišta, osim na močvarnim i zaslanjenim... Uskoro na AK 🍇