Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.07.2022. 18:00

Hoće li BASF zatvoriti pogon u Njemačkoj?

Nestašica prirodnog gasa iz Rusije mogla bi rezultirati zatvaranjem pogona i otpuštanjem radnika, ali i većim posljedicama

Foto: Depositphotos/firn
  • 183
  • 13
  • 0

Zbog krize sa gasom moguće je zaustavljanje proizvodnje amonijaka u tvornici vodeće hemijske kompanije BASF na lokaciji u Ludwigshafenu, u Njemačkoj. Taj prekid mogao bi biti nadoknađen proizvodnjom u pogonima u Belgiji i SAD-u.

Njemačka uveliko zavisi od ruskog prirodnog gasa koji je osnovna sirovina za proizvodnju amonijaka. Upravo to je limitirajući faktor za pogone ove kompanije.

Nema gasa, nema đubriva, nema hrane

Izvoz gasa iz Rusije za Evropu je pao za 30 do 50 posto u posljednje dvije sedmice. Očekuje se opšta energetska kriza, a hemijska i industrija sintetskih đubriva mogle bi ostati bez dovoljnih količina osnovne sirovine, što je pogodilo i BASF, najvećeg svjetskog dobavljača hemikalija.

Evropu čeka teška kriza s gnojivima?

Menadžerski tim kompanije se nikad nije suočio s takvom situacijom i otvorena je opcija koja predviđa zatvaranje kompleksa. Ovim potezom bi 39.000 zaposlenih radnika u njemačkom pogonu ostalo bez zaposlenja, a bila bi ugrožena evropska privreda i proizvodnja hrane.

Belgijski pogoni kao rješenje

U Ludwigshafenuasu za proizvodnju amonijaka i acetilena najviše troše upravo gas, i stoga postoji opasnost da dođe do obustave u slučaju prekida isporuke ruskog plina.

Izlaz vide u postrojenju u Antwerpenu u Belgiji koje je manje zavisno od ruskog prirodnog gasa i koristi ga u količini od pet do 10 posto. Drugi dio količina bi proizvela američka fabrika koja je izgrađena u saradnji s norveškom Yarom.


Tagovi

BASF Prirodni gas Amonijak Proizvodnja đubriva Nestašica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.