Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.08.2023. 18:00

Hoće li američki izvještaj promijeniti cijene žitarica?

Koliko će večerašnje prognoze uticati na cijene žitarica i uljarica?

Foto: Martina Pavlović
  • 72
  • 5
  • 0

Kada je u pitanju globalno tržište žitarica svi očekuju izvještaj Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) koji će biti večeras objavljen. Sve interesuje kakve su prognoze globalne žetve i kako će to uticati na tržište. Očekuje se da će korekcija cijena na niže biti blaga. Do kraja ove sedmice nije bilo značajnih poremećaja.

U Evropskoj uniji manji prinosi pšenice

Na pariškom Matifu danas u 14 h za tonu pšenice je trebalo pripremiti 235,25 eura. Postoje očekivanja da će globalna proizvodnja biti niža nego za prošlu sezonu i to bi moglo pogurati cijenu iznad 300 eura/t. Strategie Grains je ponovo snizila svoju mjesečnu prognozu proizvodnje krušne pšenice u Evropskoj uniji. Za 1,5 miliona tona prinos je manji nego što se očekivalo u julu kada su prognoze bile 124,7 miliona tona.

Cijene padaju zbog pristizanja visoke ponude iz crnomorskog regiona. Dodatno je cijene snižavao izostanak napada na luke u Ukrajini i Rusiji, što je omogućilo izvoz. Cijena kukuruza je pala na 222,75 eura/t, dok uljana repica nakon ovosedmičnog pada porasla na 465 eura/t.

Cijena pšenice na čikaškom CBoT-u je pala na 213,35 eura/t. Za tonu kukuruza treba izdvojiti 173,21 euro/t. Kada je u pitanju soja cijena za novembarske ugovore je u padu i bila je 472,37 eura/t. U prošloj sedmici u inostranstvo je izvezeno 1,5 miliona tona soje, što je obuhvatilo i 407.000 tona iz zaliha. Ukupni obim je bio u gornjem rasponu tržišnih očekivanja od 300.000 do 1,8 miliona tona.


Tagovi

Matif CBoT Cijena žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]