Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 09.06.2023. 13:30

Guske na sudu: Obrstile komšiji kukuruz, vlasnik ih mora primiriti

Općinski sud u Zlataru u susjednoj Hrvatskoj, odnosno njegova stalna služba u Donjoj Stubici, donijela je nepravomoćnu presudu za slučaj u kojem su glavni krivci - guske.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 99
  • 52
  • 0

"Zabranjuje se tuženiku Željku da tužitelja Josipa ometa i uznemirava na način da sa svojih nekretnina pušta perad (guske) koje čine štetu na nekretnini tužitelja na kojoj je posađen kukuruz, te je dužan spriječiti takvo ili slično uznemiravanje i nastanak daljnje buduće štete", stoji u presudi koju je donio Općinski sud u Zlataru, odnosno njegova stalna služba u Donjoj Stubici, u susjednoj Hrvatskoj. 

Naime, epilog je to tužbe i zasad nepravomoćne presude u kojoj su glavni krivci - guske. 

Kako je objavio portal zagorje.com, tužitelj Josip svjedočio je na sudu da su mu ove kompijine životinje lani u proljeće čim je niknuo kukuruz jele i gazile nasad, zbog čega isti nije napredovao. K tome, u jesen kada su dozreli klipovi, a zbog slabog rasta, perad je jela zrna te je i slomila stabljike. 

Tuženi se branio da nije vidio svoje guske u kompijinom kukuruzištu i da je njegovo dvorište ograđeno, kao i da one ne mogu doseći klipove kukuruza niti su ga pojele, već da dolaze samo vrane.

Ipak, sudski vještak potvrdio je da ova perad može počiniti štetu, ali i da je prilikom očevida vidio da izlaze na Josipovu njivu kroz otvore na živici, kao i kroz veći otvor na ogradi, odnosno neograđeni dio dvorišta.

"Guska može zgaziti stabljiku, jer je moćna životinja, pogotovo dok je mlad kukuruz", ustvrdio je.

Zaključno nepravomoćnom presudom naloženo je i da je Željko dužan Josipu platiti troškove parničnog postupka koji iznose 825,88 eura sa zakonskom zateznom kamatom.


Tagovi

Guske FGuske na sudu Obrstile kukuruz Presuda Kazna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.