Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sovica gama
  • 08.07.2018. 09:00

Gusjenice sovice gama napadaju i lišće paprike, krompira, kupusa

Najzanačajnije štete na lišću prave gusjenica prve generacije, početkom ljeta. Mogu izazvati golobrst usjeva.

Foto: PIS Vojvodina
  • 566
  • 17
  • 0

Sovica gama (Autographa gamma) je štetočina koja napada lišće mnogih uzgajanih biljaka: lucerke, djeteline, šećerne repe, paprike, duhana, kupusa, krompira. Ime je dobila po srebrnastoj pjegi u vidu grčkog slova gama, koja se nalazi na sredini prednjih krila.  Tijelo joj je suženo u pravcu glave, sa tri para trbušnih nogu. Prezimljava u stadijumu gusjenice i lutke, a gusjenice su zelene boje.

Gusjenice prave najznačajnije štete

Sovica gama razvija dvije do tri generacije godišnje. Najzanačajnije štete na lišću prave gusjenice prve generacije, početkom ljeta. Mogu izazvati golobrst usjeva. Gusjenice druge generacije javljaju se tokom augusta i septembra. Odrasli insekti lete tokom juna i jula.

"Ženka polaže oko 500 jaja, obično po jedno, a rijeđe dva do tri jajeta na donju stranu lista. Embrionalni razvitak traje od tri do sedam dana, a ispiljene gusenice u prvom uzrastu traže visoku vlažnost. Na temperaturi od 20°C gusjenice završavaju razvitak za tri sedmice. U toku vegetacije, preobražaj lutke odvija se na biljkama u bijelim prozirnim paučinastim kokonima. Stadij lutke traje od šest do 13 dana. Za razvoj jedinki gama sovice od jajeta do leptira je potrebno 25 - 45 dana", objašnjava dipl. ing. Vesna Janković.

Jaje
Jaje sovice gama (Foto: PIS Vojvodina / Tatjana Veselinović )

Napad se ocjenjuje za svaku generaciju posebno

Pojavu imaga ove štetočine moguće je pratiti pomoću svjetlosnih lampi. Ocjena napada radi se za svaku generaciju posebno. "Dijagonalno po polju se analizira 100-200 biljaka", ističe Jankovićeva. Napad se ocjenjuje po skali:

  • slab 5 % oštećenja lisne mase
  • srednji 5-25 % oštećenja lisne mase
  • srednje jak 25-50 % oštećenja lisne mase
  • jak napad 50-75 % oštećenja lisne mase
  • vrlo jak napad preko 75 % oštećenja lisne mase.

Mjere suzbijanja su uništavanje korova, korištenje feromonskih klopki i primjena odgovarajućih insekticida Coragen 20 SC, Avaunt 15-EC, Affirm 095-SG. 


Tagovi

Sovica gama Gusjenice Suzbijanje sovice gama Ocjenjivanje napada Vesna Janković


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.