Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat RS
  • 08.03.2022. 13:00

Grcima vraćene njihove narandže - zabranjen uvoz u BiH

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet. S tim u vezi, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu     

Foto: Jumpstory
  • 112
  • 76
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljki u vanjskotrgovinskom prometu, zabranila uvoz pošiljke narandži u količini od 20.756 kilograma porijeklom iz Grčke, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

"Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje", saopćeno je iz Inspektorata RS.

Jeste li primijetili da na policama nema klementina - inspekcija zaustavila pošiljku

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka. S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.       


Tagovi

Narandža Uvoz voća Inspektorat RS Fitosanitarna inspekcija Pesticidi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.