Pretraga tekstova
Posljednjih godina postoji pozitivan trend u potrošnji po glavi stanovnika i tržišnog udjela. No, broj eko farmi pada
Austrija je vodeća zemlja Evropske unije u ekološkoj poljoprivredi. Ondje se na čak 27,1% obradivih površina uzgaja na ekološki način. Usporedbe radi, prosjek EU iznosi nešto više od 10%.
Posljednjih godina postoji pozitivan trend u potrošnji po glavi stanovnika i tržišnog udjela, piše Agrarheute. U 2023., je u poređenju s prethodnom godinom, prodaja eko svježih proizvoda porasla za 5,3% na oko 873,6 miliona eura, ali je pala drugih, prerađenih organskih proizvoda za 2,8%.
Istovremeno, pada broj ekoloških farmi. Od 2022. do 2023. je ugašeno 930 gazdinstava, odnosno 4%. Prošle godine ih je bilo 24.148 što je 22,7% od ukupnog broja.
Smanjio se i broj površina pod ovom vrstom uzgoja, za 10.000 ha, odnosno manje ih je za 1,5%, a ukupno 695.180 ha.
Predsjednica udruženja Bio Austria Barbara Riegler kao glavni razlog za ovaj pad vidi u činjenici da poljoprivrednici nisu mogli ostvariti dovoljan prihod jer su prodajne cijene bile preniske, a operativni troškovi su se istovremeno povećali.
Kako bi potaknuo ovu vrstu proizvodnje tamošnji ministar poljoprivrede Norbert Totschnig predstavio je paket vrijedan 360 miliona eura, no Riegler smatra kako će to samo otežati situaciju jer ograničava poljoprivrednike.
Tagovi
Eko proizvodnja Austrija Eko proizvodi Eko gospodarstva Eko površine
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.