Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 10.11.2023. 10:30
  • Dubrovnik

Gdje su priznanja za vinogradare, tu je i barem jedan Hercegovac

Osam vrijednih priznanja uručeno je sinoć na Međunarodnom susretu vinogradara i vinara u Dubrovniku.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 128
  • 32
  • 0

Na Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina, koji se od 9. do 11. studenog održava u Dubrovniku dodjeljeno je osam priznanja, jedno od njih otišlo je u ruke Mire Ćorića, direktora Vinarije "Podrumi Andrija" iz Čitluka. 

Ćorić je primio priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu. Vinogradarska tradicija porodice Ćorić stara je više od tristo godina. Braća Ćorić vinariju su nazvali po ocu "Andrija" koji se posebno trudio oko obrade vinograda, te su nastavili gdje je on stao. Prvu nagradu za kvalitetu vina dobili su davne 1954. godine.

Pioniri u sadnji novih nasada

Bili su pioniri u sadnji novih nasada, ali i u buteljiranju vina, koje se do tada prodavalo samo točeno. Preuzevši potpuno porodični posao i nastavljajući tradiciju, Miro je uzgoj loze i preradu vina digao na viši nivo podigavši nove nasade i podrum, a usavršio je i modernizirao proizvodnju te nastavio s proširenjima i unaprjeđenjima.

Miri Ćoriću priznanje je uručila Nataša Puhelek Puština iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatse

Danas Ćorići imaju savremenu vinariju kapaciteta od milion litara. Miro se posebno istakao u promociji i marketingu vina. Osmislio je nekoliko traženih vinskih robnih marki s prepoznatljivim obilježjima koje plasira širom Evrope. Također je i jedan od utemeljitelja agroturizma u Hercegovini, kojim se bavi od 1997. godine.

"Miro nije samo direktor naše vinarije, već je i jedno od najznačajnijih lica u vinarstvu Bosne i Hercegovine, i šire. Njegova strast prema vinu, posvećenost vinogradu i poslovanju prepoznati su i nagrađeni ovom prestižnom nagradom. Ovo nije samo priznanje za trenutne uspjehe, već i za dugogodišnji trud i rad koji su oblikovali vinsku scenu. Miro je osoba koja svojom predanošću i znanjem pomjera granice i postavlja standarde kvalitete", komentirali su iz Podruma Andrija nakon dobijanja ovog priznanja.

Postavio temelj pelješkog vinskog turizma

Priznanje za životni doprinos unapređenju vinogradarstva i Sabatine "Stanko Ožanić" dobio je Mato Violić – Matuško, jedan od najpoznatijih i najoriginalnijih vinara čija porodica se od pamtivijeka bavi vinogradarstvom na Pelješcu. Svoj je život vezao za lozu, upisavši Agronomski fakultet, smjer vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo. Nakon diplome vratio se kući i radio u vinariji PZ Dingač kao voditelj proizvodnje, podigavši preradu vina na viši stručni nivo.

Mato Violić – Matuško na dodjeli priznanja u Dubrovniku.

Priznanje "Stjepan Bulić" za životni doprinos unapređenju vinarstva i Sabatine otišlo je u ruke Irene Budić-Leto. Od 2004. godine voditeljica je akreditiranog Enološkog laboratorija. Naučni i stručni interes su joj vinarstvo, arome, polifenoli, senzorska analiza vina, analitičke metode i drugo.

Članica je mnogih stručnih i naučnihodbora, vijeća i skupina vezanih za tehnologiju vina, a bila je predstavnica RH u Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino (OIV), u ekspertnoj skupini za tehnologiju vina. 

Irena Budić-Leto prima priznanje.

Povelju "Zlatan Plenković" za mladog vinogradara-vinara osvojio je Miro Bezek, enolog i rukovoditelj proizvodnje vina u PZ Putnikovići.  Rođen je na Pelješcu u porodici koja se po tradiciji bavila vinogradarstvom. Po stjecanju diplome inženjera poljoprivrede, zapošljava se u vinariji zadruge u Putnikovićima, nastojeći pretočiti teoriju u praksu.

Unaprijedio je kvalitetu vina zadruge o čemu svjedoče priznanja za na ocjenjivanju, posebno šampionska titula za vrhunsko vino Libertas na Sabatini u Tučepima 2015. Prihvaća nove tehnologije i postupke koji se do tada nisu primjenjivali u toj vinariji, a posebno je zapažen njegov rad na formiranju novih vinskih brendova i pripremanju vina za izvoz.

Nagradu je uručila Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica direktora HAPIH-a

Priznanje za uzornog vinogradara i vinara osvojio je Davor Martinović.  Prošao je trnoviti put od trgovca pesticidima i drugom poljodjelskom opremom u kompaniji Poljopromet do ekološkog vinogradara i proizvođača vrhunskih vina u Vinariji Terra Madre.

Jedan od onih koji su napravili čudo u Komarni, preobrazbom cijelog krajobraza koji je bio zapuštena šikara, pretvorivši ga u prekrasne vinogradarske površine. Bila je to borba s prirodom koja tu nije nimalo pitoma, ali i s čitavim nizom problema od tehnoloških do fiksijskih i administrativnih.

Priznanje zadružnom djelatniku osvojila je Ilda Stanojević, dok je Zlatno pero Sabatine, za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine dodjeljeno je Boži Vodopiji. I na koncu, Zlatna amfora Sabatine, za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva na svom području, dodjeljena je Nikoli Dobroslaviću, županu Dubrovačko-neretvanskom. 

Posađena spomen loza

Tradicionalno, 33. Sabatina započela je svečanom sadnjom spomen loze ispred Hotela Valamar Lacroma na Babinom kuku. "Ova je loza poruka mladim ljudima da u domaćem vinogradarstvu mogu imati budućnost", kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, u ime organizatora.

Svečana sadnja spomen loze

Bila je ovo vrlo zahtjevna godina u vinarstvu s 30 posto manjom berbom količinski od očekivanog, ali u enološkom i tržišnom smislu izvanredan iskorak kao u rijetko kojoj grani u poljoprivredi, istaknuo je Ljubenkov. Prisjetio se početaka Sabatine prije mnogo godina na Korčuli, kada joj je prisustvovalo svega 30 ljudi. Danas ovaj događaj posjeti više od 600 vinara i vinogradara, stručnjaka i naučnika.


Tagovi

Sabatina Miro Ćorić Mato Violić-Matuško Irena Budić Leto Miro Bezek Davor Martinović Ilda Stanojević Božo Vodopija Nikola Dobroslavić


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj