Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hakerski napad
  • 12.05.2022. 15:00

Fendt morao zaustaviti proizvodnju - radnici poslani kući

Prazan parking za radnike u krugu fabrike odaje da je situacija ozbiljnja. Nadaju se da će se u ponedjeljak vratiti na posao

Foto: Vedran Stapić
  • 357
  • 64
  • 0

Sve proizvodne linije u Fendtu u njemačkom Marktoberdorfu još uvijek miruju nakon prošlosedmičnog hakerskog napada na američku poljoprivrednu kompaniju AGCO Crop, koja je svjetski proizvođač i distributer poljoprivredne opreme. Tako fabrika s 4.000 zaposlenih i dalje nije u mogućnosti da radi, potvrdio je danas Allgäuer Zeitung

Dijelovi niti ulaze niti izlaze

Proizvodnja i montaža u ovoj kompaniji su zatvoreni od četvrtka, dijelovi niti ulaze niti izlaze, a djelimično je paralisana i administracija. Gotovo prazan parking ispred tvornice ukazuje da je sve stalo, a zaposleni kažu da se održavaju sastanci kriznih timova rukovodstva.

Ucjenjuju AGCO: Ransomware napad usporava proizvodnju poljomehanizacije

Američka grupa za poljoprivredni inženjering AGCO, kojoj pripada Fendt, postala je žrtva hakerskog napada, tzv. ransomware-a. Za sada se nezvanično kaže da je do njega došlo iz Finske. Hakerski napad je zaustavio brojne pogone AGCO grupe širom svijeta, a poslovanje je veoma otežano već sedmicu dana.

Radnici poslani kućama

Radnici u Marktoberdorfu koji su još uvijek kod kuće očekuju da će u ponedeljak biti pozvani na posao. Inženjer koji radi od kuće rekao je da ne može pristupiti nijednom serveru kompanije preko kojih se odvijala sva komunikacija, a zaposlenici su prinuđeni da sada komuniciraju preko mobilnih telefona. Ništa se ne može naručiti ili poslati.

Slična je situacija i na ostalim lokacijama kompanije u Evropi, Kini i SAD. AGCO-ovo sjedište nalazi se u Duluthu (SAD). Grupa ima ukupno oko 21.000 zaposlenih.


Tagovi

AGCO Fendt Traktori Hakerski napad Ransomware Proizvodnja traktora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete