Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt električni traktor
  • 15.11.2017. 19:00

Fendt e100 Vario - 100 % električni traktor

Fendt e100 je prvi praktični traktor na baterije koji se može koristiti u većini svakodnevnih poslova, a baterija se navodno može napuniti do 80 % u samo 40 minuta!

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.133
  • 50
  • 0

Fendt e100 Vario prvi je praktični traktor na baterije koji se može koristiti u većini svakodnevnih poslova bez potrebe da se puni više puta dnevno, barem tako tvrdi njemački proizvođač. Ovaj traktor osvojio je srebrnu medalju za inovacije na ovogodišnjem sajmu Agritechnica u Hannoveru.

E100 Vario je potpuno električni kompaktni traktor s izlaznom snagom od 50kW (oko 67KS).

Može raditi do pet neprekidnih sati pod "stvarnim" uvjetima. Izvor energije je 650V litij-ionska baterija kapaciteta oko 100kWh. Baterija se puni s 400V i do 22kW putem vanjske utičnice CEE ili opcijom dodatnog punjenja. Uz CCS Type 2 utikač, baterija se navodno može napuniti do 80% u samo 40 minuta!

Srebrna medalja za inovacije na sajmu Agritechnica

Kontrola i sigurnost baterije

Fendt kaže da je njegov e100 Vario kompatibilan s konvencionalnim i elektrificiranim uređajima. Traktor ima dva AEF-kompatibilna električna sučelja za električnu opremu. Baterija može osigurati kratkotrajni poticaj do 150kW za takve uređaje.

Na raspolaganju je i standardni PTO priključak, kao i uobičajeni hidraulični dovod (pomoću daljinskog spool ventila) za priključke.

Izvor energije je 650V litij-ionska baterija kapaciteta oko 100kWh

Obećana je "precizna kontrola" električnih pogona (koji postoje, ali su još relativno rijetki) zahvaljujući vlastitom električnom pogonskom sustavu traktora. Maksimalni okretni moment za PTO dostupan je već u leru. Sigurnost, prema Fendtu, "osigurana" izolacijskim dizajnom i kontinuiranim praćenjem elektroničkog sustava. Regulirana električna toplinska pumpa obavlja zadatak klimatizacije kabine, kao i kontrolu temperature baterije i elektronike.

E100 Vario će izaći diljem Evrope u 2018. godini u ograničenom broju.

Upravljanje energijom, uključujući informacije o bateriji u traktoru, može se pratiti putem pametnog telefona. Funkcije kao što su prethodno zagrijavanje zimi ili klimatizacija u ljetnim mjesecima mogu se unaprijed kontrolirati, kada je traktor priključen na električnu mrežu.

Koje su ključne prednosti takvog traktora?

Radovi održavanja i troškovi se smanjuju, kažu iz Fendta. Potrošni materijal kao što su ulje motora, filtri, AdBlue i dizel su stvar prošlosti. E100 Vario je također vrlo tih.

U videu pogledajte kako izgleda Fendt e100 Vario električni traktor!

Izvor: fendt.com, press release, Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Sigurnost Fendt Troškovi Napajanje Električni traktor E100 Vario Baterija Traktor na bateriju


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.