Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 11.09.2022. 12:00

Fendt 728 Vario DP ruši rekord najboljeg omjera težine i snage

U utrci za prestižnu titulu "Tractor of the Year" je najbrži i najsnažniji traktor sedme generacije Fendtove najprodavanije serije

Foto: Fendt
  • 52
  • 8
  • 0

Najprodavanija serija Fendt traktora dobila je i svoje sedmo izdanje. U novoj su generaciji serije 700 pet modela - 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario i 728 Vario u rasponu snage od 203 do 283 KS odnosno 147 do 206 kW. Dodatnih 20 konjskih snaga oslobodit će se uz Fendt DynamicPerformance (DP) koncept, pa će tako Fendt 728 Vario DP, ovogodišnji kandidat za prestižnu titulu "Tractor of the Year", postići maksimalne performanse do 303 KS. 

Najbolji omjer težine i snage

Sa samo 30,5 kg/KS nova je Fendtova perjanica, kako tvrde stručnjaci ovog renomiranog njemačkog proizvođača postavila i novi standard najboljeg omjera snage i težine, koji je za 10 posto bolji od dosadašnjeg "rekorda" modela 724 s 33 kg/KS.
 
Iako ovaj traktor dolazi s većim gumama u odnosu na aktualne modele serije 700, ima odličnu manevrivost za klasu ove snage i tonaže. Sa 9,2 tone bez opterećenja odnosno 15 tona radne težine, 2,9 metara dužine podvozja te 2,55 m širine, njegov je radijus okretanja 10,5 – 11 metara. Moguća je opcija i manje širine pneumatika što ga čini pogodnim i za širokoredne kulture, a visoki klirens (57 cm od tla) osigurava mogućnost zaštite i gnojidbe usjeva i u poodmaklim fazama rasta usjeva. Sve u svemu - visokoučinkovit i svestran stroj. 

Pametna poljoprivreda

Uobičajene prezentacije bi dakako sada predstavile srce i dušu traktora - njegov motor i prijenos, no stručnjaci Fendta daju prednost njegovoj pameti karakterizirajući ga kao najdigitalnijeg traktora zahvaljujući FendtONE konceptu - na stroju i van stroja. Koncept uključuje višenamjensku upravljačku ručicu (izborno 3L joysticku) s 27 ISOBUS funkcija kojom je upravljanje traktorom i priključcima jednostavno i individualno. U standardnoj je opremi digitalna 10" kontrolna ploča i 12" terminal na rukohvatu, dakako osjetljiv na dodir, uz dodatni terminal (12") kao opciju. Pametne funkcije kao što su sustav navođenja Fendt Guide, automatski Fendt Section Control (SC) ili upotreba Fendt Variable Rate Control (VRC) prikazane su prema potrebi na pojedinačnim segmentima terminala.

FendtONE konceptu nalazi se i na stroju i van stroja

Uz već spomenutu kontrolu pojedinih sekcija priključnog stroja, ostale funkcije pametne poljoprivrede uključuju Fendt Contour Assistant, automatizirano okretanje na uvratinama Fendt TI Headland, automatsko s Fendt TI Turn asistentom te povezivost s Fendt Connect telemetrijskim paketom, koji između ostaloga, omogućava i praćenje rada strojeva te automatsko sinkroniziranje i podešavanje cijele flote iz udobnosti ureda na farmi. Studije su pokazale, kažu njihovi stručnjaci da će FendtONE koncept uštedjeti ne samo na učinkovitijoj raspodjeli radnog vremena već i konkretnih 20-ak tisuća eura godišnje boljim planiranjem, implementiranjem i dokumentiranjem rada tijekom sezone, kao i u smanjenjem inputa (zaštitnih sredstava, gnojiva...).

Velika vučna snaga uz ekonomičnu potrošnju goriva

No vratimo se tradicionalnim odlikama. Srce ovog TotY finalista je redizajniran AGCO Power motor sa šest cilindara i zapremine 7,5. Zadovoljava peti stupanj (Stage V) emisije ispušnih plinova zahvaljujući naknadnoj obradi koja se odvija kroz dizel oksidacijski katalizator (DOC) i filter dizelskih čestica (DPF) uz selektivnu katalitičku redukciju (SCR) bez recirkulacije ispušnih plinova. 

Na redizajniran motor se nadovezuje inovativna Fendt iD tehnologija. Koncept male brzine već je poznat s većih traktora. Sve komponente motora, mjenjača, hidraulike i sustava hlađenja, dizajnirane su da postižu veliki okretni moment čak i pri niskim brzinama motora i tako štede gorivo. Nazivni broj okretaja motora je samo 1700 o/min, a maksimalni okretni moment od 1450 Nm ovaj finalist postiže pri samo 1300 o/min i osigurava visoku vučnu snagu i snagu ubrzanja uz minimalnu specifičnu potrošnju goriva. 

Ima veliki okretni moment čak i pri niskim brzinama motora

Perjanica nove Fendt 700 serije j ujedno i najbrži traktor koji 60 km/h postiže pri samo 1450 o/min. Pri 50 km/h brzina motora je 1.200, a pri 40 km/h samo 950 okretaja u minuti. 

VarioDrive pogonski sklop prema potrebi pokreće prednju i stražnju osovinu i dinamički raspoređuje snagu, pojašnjavaju inženjeri Fendta, pa je tako na polju dostupna puna vučna sila i izbjegavaju se naprezanja pri vožnji po cestama ili zavojima. Mali krug okretanja s punom vučnom snagom i manjim zbijanjem tla rezultat je pull-in-turn efekta koji uvlači stroj u zavoj tijekom okretanja. 

Koncept ventilacije i hlađenja koncentričnog zračnog sustava (CAS) poznat je iz Fendta 1000 Vario i dizajniran je za niske brzine motora, kompaktnu konstrukciju i učinkovitost goriva. Ova inovativna tehnologija potiskuje hladniji zrak u rashladni paket pa se brzina ventilatora može smanjiti što će pak uštedjeti i do 40 posto pogonske snage u usporedbi s konvencionalnim sustavima ventilatora i hlađenja. Ta će snaga biti raspoloživa za vuču na polju ili na cesti. Ujedno, promjer ventilatora od samo 56 cm dobro uklopljen u dizajn poklopca motora omogućuje veliki kut zakretanja kotača od 52 stupnja.

Kontrola tlaka i kočenja s prikolicom

Brinuli su i o tlu. Na terminalu u kabini traktora vozač može jednostavno kontrolirati tlak u gumama zahvaljujući potpuno integriranom Fendt VarioGrip sustavu. Smanjenjem tlaka radi povećanja kontaktne površine s tlom pojačava vučnu snagu do osam posto, dok će prilikom cestovne vožnje povećanjem tlaka smanjiti trenje i tako uštedjeti još dva posto goriva.

Kontrola tlaka u gumama je jednostavna 

Da je siguran za vožnju čak i kod teškog transporta, pobrinut će se novi sustav pomoći za kočenje prikolice koji će biti na izbor dostupan do kraja 2023. Senzor ovog sustava mjeri moment potiska prikolice kroz prijenos, pa u slučaju kada traktor "otkrije"  da ga ona prejako gura prilikom vožnje nizbrdo, dolazi do aktivacije pneumatske kočnice prikolice. 

Kad smo kod sigurnosti, pobrinuli su se i za sigurnu kabinu. Naime, osnovna postavka sustava filtracije kabine je druge kategorije, no do kraja iduće godine bit će na izbor moguće zatražiti tvorničku postavku koja zadovoljava EU standarde zaštite kategorije 4 i tako štiti vozača od prašine, ali i kapljica i para sredstava za zaštitu bilja. To znači da Fendt 700 Vario ispunjava sve zahtjeve za zaštitu usjeva. 

Veća produktivnost s novim prednji utovarivačem

Nova generacija Fendt Cargo Pro 6,100 koja stupa na scenu krajem iduće godine daje viši, jači, veći prednji utovarivač potpuno redizajniran za ovog TotY finalista povećat će njegovu produktivnost. S maksimalnim kapacitetom dizanja od 4.070 kg, učinkovito "rukuje" s velikim teretima na visinu do 4,85 m.  Kombinacija Fendt Cargo 6,100 i 3L joysticka omogućuje istovremeno obavljanje tri funkcije pri zahvatu silaže iz silažnog silosa – istodobno podizanje, naginjanje i otvaranje "kašike"  za silažu.

Istovremeno obavlja tri funkcije 

Inače, Fendt 728 Vario DP odlikuje snažna hidraulika visokih performansi temeljena na CCLS crpki kapaciteta do 220 l/min. Na raspolaganju i do pet  stražnjih, dvije prednje i tri srednje standardne ili FFC (bez curenja) hidraulične spojke. 

"Sanjali ste – napravili smo", poručuju na kraju inženjeri Fendta rezimirajući kako je sedma generacija serije 700 Vario zahvaljujući potpuno novom dizajnu i proširenom rasponu snage do 300 KS namijenjena svestranoj primjeni. Novi motor, opcijska širina pneumatika, FendtONE na traktoru i izvan njega te nova generacija Fendt Cargo prednjeg utovarivača po njihovom mišljenju izdvajaju seriju na globalnom tržištu kao sveobuhvatnu. Po prvi put vozi i do 60 km/h, a tehničke inovacije velikih traktora, kao što su VarioDrive i inovativni koncept hlađenja, rezultiranju najboljom upravljivosti u klasi, čime je, zaključuju, serija 700 predvođena TotY finalistom Fendt 728 Vario DP postavila nove standarde.


Fotoprilog


Tagovi

Fendt 728 Vario DP Pametna poljoprivreda TotY Digitalizacija poljoprivrede Ušteda goriva


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete