Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porezna uprava RS
  • 26.02.2024. 13:30

Evo do kada podnijeti zahtjev za status malog poljoprivrednika?

Porezni obveznik koji namjerava da bude oporezovan kao mali poljoprivrednik u RS dužan je da najkasnije do 28. februara dostaviti dokumentaciju.

Foto: Depositphotos/zoteva87
  • 154
  • 28
  • 0

U porezni sistem Republike Srpske uveden je poseban obveznik poreza na dohodak od poljoprivrede, odnosno mali poljoprivrednik. Prema novim zakonskim odredbama, mali poljoprivrednik je fizičko lice koje je registrirano u RPG-u kao nosilac komercijalnog ili nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, te lice čiji godišnji prihod po osnovu obavljanja poljoprivredne djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM.

S tim u vezi, kako je pojašnjeno iz ive institucije, mali poljoprivrednici koji su u toku prethodne godine ostvarili prihod plaćaju porez na dohodak u odnosu na ostvaren prihod, osim malih poljoprivrednika čiji je ostvareni prihod manji od 12.000 KM godišnje, te oni nisu obavezni da plaćaju porez.

"Dakle, porez na dohodak plaćaju mali poljoprivrednici koji ostvare prihod od 12.000 KM do 25.000 KM godišnje, i to u iznosu od 200 KM na godišnjem nivou, te mali poljoprivrednici koji ostvare prihod od 25.000 KM do 50.000 KM godišnje, koji plaćaju porez na dohodak u iznosu od 400 KM na godišnjem nivou", saopćeno je iz Porezne uprave RS.

Porezni obveznik koji namjerava da bude oporezovan kao mali poljoprivrednik dužan je da najkasnije do 28. februara tekuće godine Poreznoj upravi dostavi izjavu o ispunjenosti propisanih uslova i iznosu ostvarenog prihoda u prethodnoj godini. Izjava i zahtjev za stjecanje statusa malog poljoprivrednika dostavlja se na Obrascu 1012 - Zahtjev za status malog poljoprivrednika.

Na osnovu podnesenog zahtjeva za status malog poljoprivrednika i izjave o prihodu, Porezna uprava donosi rješenje. Porez se plaća do 30. juna tekuće za prethodnu godinu, i ova obaveza malih poljoprivrednika će na propisani način biti utvrđena i za 2023. godinu.

Pored toga, obavještavaju porezne obveznike na koje se odnose ove izmjene Zakona o porezu na dohodak, da je tim zakonom propisano i da lice koje ispunjava zakonom propisane uslove za plaćanje poreza na dohodak kao mali poljoprivrednik, a koji Poreznoj upravi ne podnese Obrazac 1012 do 28. februara tekuće za prethodnu godinu, porez na dohodak od poljoprivrede utvrđuje podnošenjem Obrasca 1004 - Godišnja porezna prijave za porez na dohodak, koji se podnosi do 31. marta tekuće za prethodnu godinu. Na isti način, svoju obavezu utvrđuju i prijavljuju i poljoprivrednici čiji je godišnji prihod veći od 50.000 KM, te poljoprivrednici koji ne ispunjavaju uslove za stjecanje statusa malog poljoprivrednika.


Tagovi

Porezna uprava RS Mali poljoprivrednik Podnošenje zahtjeva Rok Potrebna dokumentacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

35


Glasova: 13

Da 37,1%

Glasova: 17

Ne 48,6%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas