Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko poljoprivreda
  • 27.12.2023. 15:00

EU neće ispuniti cilj od 25 posto organske proizvodnje do 2030., upozorava studija

Organska poljoprivreda u EU kontinuirano raste od 2012. godine, dostigavši sa 5,9 posto poljoprivrednog zemljišta na 9,9 posto u 2021. godini. No, stopa rasta nije dovoljna

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 99
  • 7
  • 0

U najnovijem izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) navodi se da je malo vjerovatno da će Evropska unija ispuniti svoj cilj od 25 posto organske poljoprivrede do 2030. godine, izvještava Euractiv.

Navode da Unija nije na putu da ispuni većinu ciljeva koje je postavila Evropska komisija, uključujući ambicije za eko poljoprivredu.

Smatra se da je trenutna podrška politikama nedovoljna za postizanje cilja zbog čega su pozvali na veću ambiciju da se podrži osnovna transformacija proizvodnje i potrošnje hrane. Istaknute su prednosti ove vrste proizvodnje, posebno za biodiverzitet, zdravlje zemljišta i kvalitet vode. Rečeno je da za ostvarenje ovog cilja potrebna dvostruka stopa napretka.

"Organska poljoprivreda je ključno sredstvo politike kako bi se evropski agrar učinio održivijim", istakao je Eric Gall, zamjenik direktora udruženja za organsku poljoprivredu EU IFOAM. Smatra da bi države članice trebale staviti više novca na raspolaganje poljoprivrednicima koji se bave ovakvim uzgojem kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP).

Izostala podrška

Izvorno je to i bio dio ambicija EU, sadržanim u Akcijskom planu za organsku proizvodnju iz 2021. Komisija je krenula poticati potražnju i ponudu za ovim proizvodima te mobilizirati veću financijsku potporu u okviru ZPP-a. 

Od tada, međutim, nekoliko obećanja izvršne vlasti EU-a o potrošnji, kao važnoj strani prehrambenog lanca, nije se ostvarilo, pri čemu je izostao zakon o održivim prehrambenim sustavima, a koji se smatra jednim od najznačajnijih za 2024. 

Prema izvještaju, organska poljoprivreda u EU kontinuirano raste od 2012. godine, dostigavši sa 5,9 posto poljoprivrednog zemljišta na 9,9 posto u 2021. godini. Kada bi se zadržala trenutna stopa rasta to bi značilo da bi njezin udio do 2030. bio samo 15 posto, što je daleko ispod ambicije od 25 posto. 

Vidljive razlike među članicama

Također, izvještaj je pokazao da se taj udio povećao u svim zemljama članicama EU, osim Poljske. No, razlike među članicama su i dalje velike.

Tako su Austrija, Estonija i Švedska imale više od 20 posto svoje poljoprivredne površine korištene za organsku poljoprivredu u 2021. godini. U šest zemalja članica je udio ovih površina manji od 5 posto, a najniži udjeli su u Irskoj, Bugarskoj i Malti.


Tagovi

Organska poljoprivreda Cilj 25 posto Eric Gall EU poljoprivreda ZPP Stopa rasta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta mislite koliko je plaćen najskuplji uvezeni traktor u BiH 2023.?

86

  • 20.05.2024. - 27.05.2024.

Glasova: 26

Oko 1 milion KM 30,2%

Glasova: 28

Između 500 i 800 hiljada KM 32,6%

Glasova: 24

Između 300 i 600 hiljada KM 27,9%

Glasova: 8

Nije skuplji od 300 hiljada KM 9,3%

Pregled ankete

Pregled ankete