Zbog sve većih izazova s kojima se suočava ovaj sektor poljoprivrede, Evropska komisija je osnovala službenu grupu za razmatranje svinjogojstva sa svih aspekata.
Evropska unija je drugi najveći proizvođač svinjskog mesa u svijetu. Također je i najveći izvoznik kako tog mesa, tako i proizvoda od njega.
Zbog sve većih izazova s kojima se suočava ovaj sektor poljoprivrede, Evropska komisija je osnovala službenu grupu za razmatranje svinjogojstva (European Pigmeat Reflection Group), sa svih aspekata. Cilj je da se pronađu održiva rješenja i otpornost u socijalno-ekonomskom, ekološkom, klimatskom i zdravstvenom pogledu, kao i dobrobiti životinja.
Naime, države članice EU se već nekoliko mjeseci suočavanja s ozbiljnim poteškoćama koje su kombinacija niza negativnih faktora, kao što su sanitarna ograničenja koja utiču na kućnu potrošnju u kontekstu Covid-19, usporavanje izvoza u Kinu, dalje širenje afričke svinjske kuge u više zemalja EU i povećanje ulaznih troškova.
Dodatni uticaj je imao sukob u Ukrajini, prvenstveno kada je riječ o potrebi za stočnom hranom i pronalasku drugih tržišta za evropski izvoz svinjskog mesa.
Jačanje socio-ekonomske otpornosti sektora, posebno u odnosu na uvozne biljne proteine, je više nego ikad potrebno stoji u saopštenju EK gdje upozoravaju da sadašnje poteškoće nadilaze sezonske fluktuacije ciklusa u ovoj proizvodnji.
Janusz Wojciechowski, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj sazvao je prvi sastanak 10. marta na kome se raspravljalo o zavisnosti o uvoznoj stočnoj hrani. Planirano je ukupno pet takvih skupova do kraja godine, a svaki će biti posvećen određenoj temi. Konačni izvještaj i moguće preporuke će biti dostavljene početkom 2023.
Prvi, plenarni, se održava online 6. aprila i biće posvećen društveno-ekonomskoj dinamici sektora, dok će se naredni sastanci baviti ekološkim i klimatskim izazovima ove proizvodnje, kao i pitanjima zdravlja i dobrobiti životinja.
Povezana stočna vrsta
Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Tagovi
Autorica