• Pileće nožice
  • 29.11.2018. 09:30

Ensar Perčo s 22 godine mjesečno proda 54 tone pilećih nožica na tržištu istočne Azije

Meni lično puno znači kada vidim mlade ljude, moje vršnjake, kako pokušavaju nešto uraditi za sebe, za društvo u kojem žive. I ja sam takav i smatram da tu leži najveći patriotizam i ljubav prema domovini, kaže Ensar Perčo.

Foto: Bigstockphoto/ipuwadol Facebook/Ensar Perčo
  • 990
  • 140
  • 0

Ensar Perčo jedan je od onih mladih ljudi koji je shvatio da u BiH postoji prespektiva, ali da se za nju sami morate pobrinuti. Ensar je rođeni Tešnjak i sa samo 22 godine postao je vlasnik firme Axis d.o.o. čija je osnovna djelatnost otkup, mašinska obrada, plasman i međunarodna trgovina pilećim nožicama, piše Akta.ba

Na ovu je, priznat ćete, pomalo neobičnu ideju, došao prošle godine kada je zajedno sa svojim strateškim partnerima iz Australije uvidio ogromnu potražnju za pilećim nožicama na pojedinim tržištima, pogotovo na području istočne Azije, nakon čega je razradio dobar biznis plan, istražio tržište i krenuo u realizaciju ideje.

"Nakon analize tržišta dobili smo veoma pozitivne rezultate koji su nas odmah ohrabrili na ovaj poduhvat. Naravno, ovako složen projekat ne bi bio moguć bez pomoći Fondacije Mozaik čiji me direktor Zoran Puljić saslušao i odlučio podržati. Odatle je, više manje, ova lijepa priča i počela. Sada, zajedno sa timom mentora i eksperata iz svih zemalja regiona, realizujemo ono što je nekada bilo samo slovo na papiru", kaže Perčo.

Kapacitet oko 54 tone nožica mjesečno

Pogon kompanije nalazi se u općini Ilijašu u sklopu kojeg posjeduju hladnjaču kapaciteta 550 tona te niz druge prateće opreme koja je potrebna da bi se zadovoljio HACCAP sistem samokontrole a i cjelokupna obrada ove sirovine.

"Instalirani kapaciteti se mjere u stotinama tona mjesečno, a glavni preduvjet za to je obučena radna snaga i dobro uvezan otkup sirovine. Trenutni realni kapacitet smo fiksirali na dva kontejnera mjesečno, odnosno cca 54 tone nožica, što je sasvim dovoljno da se jednim zdravim tempom dalje razvijamo. Educirat ćemo naše uposlenike da mogu raditi ovu vrstu posla, a sa ostalim partnerima graditi dugoročne odnose. Cilj nam je da proizvodnja raste te da plan od 14 radnika koji su potrebni u početnoj fazi naraste na mnogo veći broj radnih mjesta", govori Perčo.

Na domaćem tržištu nema velike potražnje za pilećim nožicama

Na našem tržištu je kako Perčo kaže i ranije bilo nekih pokušaja osposobljavanja ovakve vrste proizvodnje, ali ona nije zaživjela. Kaže da je jedan od problema i nedostatak kvalitetne sirovine.

"Kvalitet sirovine na bh. tržištu koji je potreban da bi mašinska obrada tekla bez problema nije zadovoljavajući. Od svih proizvođača, samo dva zadovaljavaju uslove kvalitete i sa njima uskoro ulazimo u saradnju. Pileće nožice, odnosno šapice danas se najviše koriste u ljudskoj i životinjskoj ishrani. Naravno, zbog te svrhe postoji i klasifikacija samog proizvoda na tri klase i dvije potklase, što je i neko nepisano pravilo pri međunarodnoj trgovini. Na našem tržištu nema pretjerane potražnje za ovim proizvodom, a u svakom slučaju, kupovna moć tržišta BiH je svakako mala tako da ne bi bila dostatna za neke veće projekte", govori Perčo.

Najviše partnera u Vijetnamu i Hong Kongu

Proizvodi ove kompanije svoje najveće mjesto su našli na tržištu Azije, a trenutno su u pregovorima i za druga tržišta.

"Pretežno se fokusiramo na tržišta nekolicine azijskih zemalja. Za početak to su Vijetnam i Hong Kong u kojima imamo partnere s kojima smo u dobroj saradnji. Naravno, otvoreni smo i za mogućnost izvoza u druge zemlje.  Ono što nam je sada primarno jeste uspostavu proizvodnog pogona, a dugoročno planiramo se širiti i na zemlje regije koje nude dobre uvjete za ovu vrstu poslovanja", kaže Perčo.

Ensar Perčo: Puno mi znači vidjeti vršnjake da rade nešto za društvo u kojem žive

Prečo se sa ovom biznis idejom nedavno predstavio na EFSE turniru za mala i srednja preduzeća koji je održan u saradnji sa Fondacijom Mozaik i sarajevskom agencijom SERDA.
Rekao je da je ovo bila odlična prilika za promociju njegove biznis ideje koju su iskoristili na pravi način te osvojili glavnu nagradu od 10.000 eura što će iskoristiti za nabavku dijela linije za proizvodnju, kao i izvođenje manjih radova na jednoj hladnjači.

Događaji kako ovi puno mu znače kaže Perčo. "Meni lično puno znači kada vidim mlade ljude, moje vršnjake, kako pokušavaju nešto uraditi za sebe, za društvo u kojem žive. I ja sam takav i smatram da tu leži najveći patriotizam i ljubav prema domovini. Taj naš mentalitet da se promjene same dešavaju, da to dolazi odnekle sa strane, su ustvari najveći problem. Mi kreiramo promjene. Uvijek kažem da sve što želite vidjeti na drugima, prvo kod sebe primijenite. Mi imamo sreću da živimo u prelijepoj zemlji koja je bogata svim i svačim, ali biramo da se fokusiramo na negativne stvari umjesto na pozitivne. Iskreno se nadam da će ovakvih primjera i priča biti puno više", rekao je za kraj Perčo.


Tagovi

Ensar Perčo Axis Zoran Puljić Pileće nožice Izvoz Istočna Azija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.