Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 26.10.2018. 09:30

EK: Poljoprivrednici u BiH prvi će osjetiti pozitivne efekte usvajanja Strateškog plana ruralnog razvoja

Predsjedavajući delegacije BiH Dušan Nešković je rekao da obim trgovine između Evropske unije i BiH stalno raste i dodao kako očekuje da će EK poduzeti posljednje korake da se Bosna i Hercegovina nađe na listi zemalja koje izvoze pileće meso u EU.

Foto: Pixabay/MelanieSchwolert
  • 357
  • 39
  • 0

Evropska komisija pozdravila je usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja na državnoj razini i naglasila da će pozitivne efekte prvi osjetiti poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini, koji će kroz IPA fondove dobiti 30 miliona eura - rečeno je na sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji je održan u Briselu.

Sastankom su kopredsjedavali Detlev Boeing, koordinator politika u Generalnom direktoratu Evropske komisije za pregovore o proširenju i susjedstvo i Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je predvodio delegaciju BiH, piše Akta.ba.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nedavnim dešavanjima u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, o stanju u poljoprivrednom sektoru BiH u vezi sa proizvodnjom i trgovinom poljoprivrednim proizvodima, te razmotrene mjere podrške poljoprivredi, ruralnom razvoju i politici izvoza.

Što će biti sa ZPP-om nakon 2020? Zastupnici ne podržavaju novi model koji predlaže Komisija

Predsjedavajući delegacije BiH Dušan Nešković je rekao da obim trgovine između Evropske unije i BiH stalno raste i dodao kako očekuje da će EK poduzeti posljednje korake da se Bosna i Hercegovina nađe na listi zemalja koje izvoze pileće meso u EU.

Razgovarano je i o legislativnom okviru za organsku proizvodnju, usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU i izgradnji kapaciteta u oblastima sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike, te analizi trgovine ribom između BiH i EU.

Nema napretka oko Zakona o vinu

Evropska komisija je, također, obaviještena da nije bilo napretka oko izrade zakona o vinu na razini BiH.

Delegacija BiH je podsjetila Evropsku komisiju na sporenja oko tradicionalnih oznaka za vina sa Republikom Hrvatskom, kao i na izmjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se potpune liste vinogradarskih rejona u BiH uvrstile u Protokol VII uz SSP.

Pododbor za poljoprivredu i ribarstvo je jedan od sedam pododbora, zajedničkih tijela BiH i EU, uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, u svrhu praćenja i nadzora nad njegovom provedbom, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH. 


Tagovi

Evropska komisija Strateški plan ruralnog razvoja Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete