Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kafe
  • 28.01.2024. 18:00

Dvije su dominantne sorte kafe - odakle stižu?

Jak ili nježan okus, sa više ili manje kofeina. Šta je vaš izbor?

Foto: Depositphotos/Alp_Aksoy
  • 63
  • 13
  • 0

Ljubiteljima kafe je teško zamisliti početak dana bez ovog toplog napitka. Vjekovima je sinonim za opuštanje i izgovor za druženje. Za pripremu su neophodni prženi i samljeveni plodovi žbunaste biljke koja pripada porodici Rubiaceae i rodu Coffea koji obuhvata 129 vrsta.

Za proizvodnju napitka se uzgaja oko 100 vrsta koje se razlikuju po kvalitetu i organoleptičkim osobinama.

Dvije su najčešće - Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora) . Na prvi pogled veoma sliče, ali u sebi kriju i velike razlike. Zajedno čine oko 95 posto proizvodnje, a najviše je zastupljena Arabika sa oko 70 posto.

Nježni okus u šoljici

Arabika daje slađi, nježniji i puniji okus sa razvijenim aromama. Odlikuje se nižim sadržajem kofeina od 0,8 do 1,4 posto. Sadržaj šećera se kreće od šest do sedam posto. Vodi porijeklo iz Etiopije, a danas je rasprostranjena u tropskim krajevima širom svijeta. Južna i Centralna Amerika i istočna Afrika su vodeće regije njene proizvodnje. Na tržištu postiže veću cijenu, jer je zahtjevnija prema uslovima i osjetljivija.

Stabla su nešto osjetljivija i odgovara im ujednačena temperatura u rasponu od 15 do 25ºC. Najbolje uspijevaju u hladu, na lokacijama gdje ima dovoljno zemljišne vlage. U prirodi se susreće na planinskim padinama na višim nadmorskim visinama, okružena drvećem koje joj pruža zaštitu.

Jaki okus Robuste

Ova kafa vodi porijeklo iz zapadne Afrike, područja Konga. Na njenu proizvodnju otpada 30 posto. Uglavnom se uzgaja u Africi, Indoneziji i Indiji. Biljke su veoma otporne na bolesti i štetočine, lako se prilagođavaju različitim uslovima. Odgovara joj niža nadmorska visina i viša temperatura od 20 do 30ºC. Ima veći prinos.

Okus je jak, dok je aroma slabije razvijena, ali je veoma ugodna. Ima veći sadržaj kofeina, od 1,7 do 4 posto. Sadržaj šećera se kreće oko tri posto. Često se koristi za pripremu raznih mješavina i za proizvodnju instant kafe. Prednost joj daju ljudi koji vole napitak jakog okusa s blagim osjećajem gorčine.

Koji okus vi preferirate, otkrijte nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Kafa Kafa arabika Kafa robusta Vrste kafe Ispijanje kafe Jaka kafa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.