Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RuralFoto finale
  • 15.09.2023. 14:45
  • Osijek

Dvije fotke iz BiH najbolje ruralne fotografije u 2023. godini

Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda - pogledajte ih.

Foto: Agroklub
  • 147
  • 35
  • 0

Na konferenciji AgroRocks 2023. koja se danas, 15. septembra odvija u središtu Slavonije, u Osijeku, proglašeni su pobjednici RuralFoto izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa.

TOP 4 fotografije su...

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, naučne zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, odabrala je deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija: proizvodnja, selo, životinje i priroda. Ocjenjivale su se samo valjano nominirane (s potpunim profilima autora), objavljene u roku trajanja izbora.

Pristiglo je pregršt izvrsnih fotografija s nevjerovatnim prikazima proizvodnje hrane, sela i običaja koji ih krase te mnoštvom vrhunskih slika životinja u njihovoj prirodnoj okolini.

Ukupno je zabilježeno 154 glasa učesnika koji su između deset najboljih iz svake od kategorija izbora, temeljem prosjeka ocjena, odabrali sljedeće.

U kategoriji #priroda pobjedu odnosi fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca s prosječnom ocjenom 6.99. "Prostrane livade i polja možda su najljepša u proljeće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svjedoče o marljivim poljoprivrednicima", riječi su kojima ju je opisao Željko pri nominaciji. 

Uljana repica, autor: Željko Car

Zanimljivo je kako su #životinje odnijele prosječno najviše ocjene, a najbolja od njih jest ona koja oslikava siluete krda "jelena u maglovitoj noći" baranjskih šuma koje je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Kneževih Vinograda. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer - rika jelena je upravo u toku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocjenu čitavog izbora - 7.71!

Jeleni, autorica: Ankica Ursić Molnar

U kategoriji #selo, pobjedu nosi fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara domaća mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas, što je publika nagradila ocjenom 7.08. Fotografiju potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u Bosni i Hercegovini.

Seoska idila, autor: Drago Stojnić

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH). Učesnici su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i osjeti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocjenu, 7.54.

Proizvodnja meda, autorica fotografije: Milena Erceg

Nagradu publike, odnosno ona fotografija koja je u sve četiri kategorije dobila najviše njihovih glasova, osvojila je fotografija Roberta Stranića, a nastala je prilikom berbe kupusa u Istri. Ona je dobila respektabilnih 67 lajkova.

Berba kupusa, autor: Robert Stranić

Dodjelu nagrada vodio je Martin Vuković, urednik i voditelj Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija, koji za brojne slušatelje svake nedjelje donosi najnovije informacije iz svijeta agrara. Program je emitiran i putem YouTube kanala Agrokluba gdje su ga pratili svi zainteresirani.

Javno i transparentno

Na izbor je nominirano više od 1.200 fotografija učesnika iz tri države - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Trajao je ukupno tri mjeseca, od 1. juna do 31. avgusta 2023., a sve radove možete pregledati klikom na #RuralFoto.

Bio je ovo jedinstven foto konkurs s potpuno javnom i transparentnom procedurom.

Naime, sve nominirane fotografije su autori postavljali na Agroklubovu društvenu mrežu KLUB te su najbolje, za svaku od četiri kategorije - proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom. 

Snimak konferencije u cjelosti možete pogledati ovdje

U galeriji ispod teksta pogledajte sve fotografije koje su ušle u završnicu RuralFoto izbora.

Finalistima čestitamo! 

Partneri RuralFoto izbora su Evropska komisija, zatim Hrvatske šume d.d. koje autora najbolje fotografije po izboru publike, nagrađuju vikend odmorom u Gorskom kotaru te tvrtka Pevex.


Fotoprilog


Tagovi

RuralFoto AgroRocks Najbolje ruralne fotografije u 2023. Izbor Finalisti Proglašenje pobjednika KLUB


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

RuralFoto

Agroklub, Internet

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]