Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 09.02.2020. 07:30

Dva žestoka alkoholna pića dobila zaštićenu oznaku geografskog porijekla

Europska komisija odobrila je zahtjev za registraciju Norveške votke i Norveškog akvavita u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla (ZOGP).

Foto: European Commission
  • 92
  • 5
  • 0

Europska komisija odobrila je zahtjeve za registraciju Norveške votke (Norsk vodka) u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla (ZOGP).

Votka je bistar, proziran alkohol s neutralnim mirisom i ukusom, a sadržaj etilnog alkohola je najmanje 37,5 vol.%. Sirovina koja se koristi u proizvodnji je krompir ili neka vrsta žitarice. Destilacija i varenje alkohola ovoga pića odvija se unutar granica države, a razrjeđivanje s vodom nakon destilacije i pakovanje može se obavljati izvan Norveške. 

Najpoznatija norveška vodka je Vikingfjord, destilovana s vodom, s ledenjaka Jostedalsbreen. Na takmičenju "International Wine and Spirit Competition" održanom u Londonu upravo ova vodka proglašena je najboljom. Ubrzo nakon tog događaja, porasla je njezina prodaja i konzumacija. Ova vodka ima 40% alkohola, no danas postoji i nekoliko pojačanih verzija i u raznim ukusima.

Uz votku i Norveški akvavit u registru ZOGP-a

Osim votke, Europska komisija odobrila je i zahtjev za registraciju Norveškog Akvavita (Norsk Akevitt) koji je isto dobio oznaku geografskog porijekla. Proizvod je nastao 1531. godine, a potiče iz grada Bergena koji je bio središte norveških ribara i trgovaca.

Akvavit je jedno od najpoznatijih pića u Norveškoj

Najprije se dobijao iz raznih žitarica, a danas se pravi od krompira. Aroma mu potiče od začinskog bilja, najčešće kima ili komorača, a sama proizvodnja odvija se u drvenim bačvama.

Ovo je jedno od najpoznatijih alkoholnih pića u toj zemlji. Često se ispija na druženjima za Božić, Novu Godinu ili vjenčanja. Piće je zlatne boje, a nijanse variraju i do svjetlo smeđe, zavisno od toga koliko je staro.

Ova će se pića pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.


Tagovi

Europska komisija Oznaka geografskog porijekla Norveška votka Norveški akvavit Vikingfjord Alkoholno piće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete