Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava listerije
  • 11.10.2019. 13:30

Domaći utovljeni bikovi čekaju izvoz, a uvozimo meso s listerijom?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz Evropske unije.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 194
  • 49
  • 0

Zbog pojave listerije u pojedinim zemljama članicama Evropske unije, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz Unije, tim više što BiH uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa. 

"Također, neophodno je da pomognemo kako bi što prije počeo otkup tovnih bikova kojih u BiH trenutno ima najmanje 20.000 spremnih za klanje", izjavio je Šarović u Sarajevu, nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede.

Na sastanku se razgovaralo i o izvozu mesa u Tursku, budući da danas u BiH boravi  zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje kojem će ukazati na sporost u pripremama turske strane.

Dedić: Izvozimo prvu i drugu, a uvozimo treću i četvrtu klasu

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH tim je povodom rekao da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz. 

"Mi nastojimo da izvozimo meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo da u narednom periodu poduzmemo određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje", naglasio je Dedić.

Pašalić: Poljoprivrednici ne mogu prodati bikove

Istog je stava i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Boris Pašalić koji smatra da je nedopustivo da domaći proizvođači imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu da prodaju a da, pri tom, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije. 

Na sastanku je dogovoreno da će se trojica ministara ubuduće češće sastajati i donositi konkretne mjere od kojih će imati koristi poljoprivrednici i svi ostali građani BiH.


Tagovi

Otkup Tovni bikovi Uvoz mesa Izvoz u Tursku Mirko Šarović Šemsudin Dedić Boris Pašalić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete