Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalijeva sol
  • 03.02.2022. 15:00

Dok Zapad sankcionira Bjelorusiju, njihovo gnojivo odlazi u Rusiju i Indiju

Pošiljke koje stoje u Litvi, preusmjerene su u ruske luke, a s Indijom se pregovara oko cijene

Foto: Depositphotos/kyrychuk_v.mail.ru
  • 360
  • 97
  • 0

Nakon što su međunarodne sankcije uvedene Bjelorusiji obustavile isporuku kalijeve soli, zvane potaša zbog čega je norveška kompanija Yara za proizvodnju gnojiva ostala bez sirovine, iz te zemlje dolazi vijest da će ova roba biti isporučena preko ruskih luka, o čemu je izvijestio glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov na konferenciji za medije. 

Pošiljke su preusmjerene iz litvanske u ruske luke, navodi Reuters, budući da Litva ne dopušta korištenje svoje željeznice za isporuku gnojiva kojeg proizvodi državna kompanija Belaruskali te izvozi preko svoje podružnice Belarus Potash Company (BPC). Ona je drugi svjetski proizvođač te sirovine koja čini važan izvor inozemninh prihoda. Kako znamo, sankcije koje su uveli SAD i EU kao odgovor na politiku bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, trajat će do 1. aprila. 

BPC izvozi i u Brazil i Indiju

Saveznik te zemlje je Rusija, no problem predstavlja to što njezine luke na Baltičkom moru nemaju dovoljno slobodnog kapaciteta za 12,5 miliona tona koliko Belaruskali proizvede godišnje.

Osim u Rusiju, BPC izvozi i u Kinu, Brazil i Indiju. Upravo Indija planira kupiti milion tona ovoga gnojiva, a prema navodima Reutersa, sugerirali su BPC-u da otvori račun u državnoj indijskoj banci u rupijama jer zbog restrikcija ne može trgovati u dolarima i eurima. 

Kalijeva sol dio je NPK formulacije (Foto: Depositphotos/belchonock)

U Evropskoj komisiji kažu da Indija ne pripada skupini zemalja koje su se odlučile za zabranu te da je na njima odluka hoće li poslovati s opresivnim, nelegitimnim režimom. "Sankcije EU su obvezujuće za zemlje članice i one koje su se s njima uskladile", izjavio je glasnogovornik EU. 

Kada je riječ o Indiji, ona i inače ovu sirovinu osigurava uvozom, a jedna petina, od 4 do 5 miliona tona ukupno godišnje, dolazi iz Bjelorusije. Za ovu pošiljku očekuju popust budući da je u toj zemlji došlo do velikog rasta cijena, nakon što su porasle one za gnojiva. Stoga subvencioniraju kupnju uvoznog kako bi ga učinile pristupačnijim svojim poljoprivrednicima, za što su ove godine izdvojili 14 milijardi dolara. 

Dogovaraju cijenu

Za sada se raspravlja o cijeni. Naime, prošle je godine BPC pristao isporučiti kalijevu sol Indiji za iznos od 247 dolara po toni, ali su kasnije pregovarali za 280$/t. Inače se ta roba trguje za 650 $/t na spot tržištima, no godišnje ugovorne kupnje koje su vršile Indija, Kina, Brazil i drugi veliki kupci obično su se obavljali po nižim cijenama. 

Ipak, one su za Indiju prošle godine bile previsoke zbog čega je uvoz te robe u financijskoj godini 2021./22. pao za 47 posto, u odnosu na isto razdoblje godine prije. Uz Bjelorusiju, ključni dobavljači su im Kanada, Rusija i Izrael. 


Tagovi

Potaša Kalijeva sol Bjelorusija Sankcije Gnojivo Rusija Indija Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !