Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne mjere
  • 08.01.2024. 18:00

Dobit će gotovo 1.500 eura po hektaru za mjere iz zaštite okoliša?

Poslije Brexita smanjile su se subvencije za britanske poljoprivrednike. Sada uvode nove mjere, drugačije od "birokratske" Zajedničke poljoprivredne politike

Foto: Depositphotos/tupungato
  • 67
  • 4
  • 0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je najavila mjere koje su predstavljene kao poboljšanja u poljoprivrednoj politici od izlaska ove države iz Evropske unije, izvještava Financial Times. Usmjerene su na jačanje prehrambene sigurnosti zemlje i uzimaju u obzir zaštitu ekologije.

Veće subvencije

Ministarstvo životne sredine, hrane i ruralnih pitanja objavilo je da nove mjere zamjenjuju, kako su je nazvali, birokratsku Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a (ZPP). Veća podrška poljoprivrednicima će značiti jačanje lanca snabdijevanja i pomoći u ostvarenju obećanja Vlade da će nastaviti proizvoditi najmanje 60 posto hrane na domaćem tržištu.

Kompanije u ovom sektoru se bore s visokim troškovima i niskim prinosima. Sekretar za okoliš Steve Barclay je najavio prosječno povećanje vrijednosti ugovora o plaćanju za 10 posto za dvije subvencije koje čine dio programa upravljanja okolišem. Planiraju potaknuti poljoprivrednike da obezbijede staništa za životinje i da budu nagrađeni za njihovo održavanje. To znači da će po hektaru na ime povezivanja rijeka sa staništima u poplavnim zonama moći dobiti 1,440 eura.

Odeljenje za životnu sredinu saopštilo je da se 8.000 poljoprivrednika prošle godine prijavilo za podsticaj za održivu poljoprivredu, što je daleko ispod 82.000 na koji na to imaju pravo.

Poljoprivrednici kritikuju

Osim što će povećati vrijednost subvencija, pojednostavit će proces prijave i uvesti premije za akcije koje najviše doprinose zaštiti okoliša. Šema plaćanja iz doba EU sada se postepeno ukida, a poljoprivrednici primaju niže godišnje iznose od 2021. do 2027. godine.

Poljoprivrednici i industrijske grupe široko su kritizirale implementaciju novih mjera, navodeći njihovo sporo uvođenje te komplikovane procese primjene. U proteklih nekoliko godina, farmeri su bili pogođeni rekordnim troškovima proizvodnje, od stočne hrane do energije i rada, ali plaćanja u poljoprivredi nisu porasla istim tempom.

Vlada je obećala da će se konsultovati o jasnijem označavanju hrane kako bi pomogla kupcima da shvate odakle dolaze proizvodi i da li ispunjavaju standarde britanske dobrobiti.

"Britanski potrošači žele kupiti domaću hranu vrhunskog kvaliteta, ali prečesto proizvodi proizvedeni po nižim standardima u inostranstvu nisu jasno označeni", rekao je Barclay.


Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Britanska vlada Subvencije Mjere Poljoprivredna politika Zaštita okoliša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.