Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan
  • 13.10.2023. 07:30

Danas je Svjetski dan jaja - nabrojali smo 10 prednosti njihove konzumacije

Zašto su jaja visokovrijedna namirnica?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 118
  • 38
  • 0

Danas, 13. oktobra, se obilježava Svjetski dan jaja, a ove godine tema je "Jaja za zdravu budućnost". Odaje se počast izuzetno raznovrsnoj i visoko hranljivoj namirnici, doprinos globalnoj potrošnji hrane i opštem blagostanju. Ona su dio uravnotežene ishrane.

Jedinstvena po svojoj hranjivosti

Entuzijasti širom svijeta obilježavaju ovaj dan drugog petka u oktobru svake godine, a datira iz 1996. kada ga je ustanovila International Egg Commision. Cilj je bio da se podigne svijest o vrijednosti jaja i podstakne njihova konzumacija kao izvora visokokvalitetnih proteina, esencijalnih vitamina i minerala.

Zimske nosilje moraju biti "fit" jer debele koke ne nose jaja?

Naglašava se širok spektar jedinstvenih nutritivnih prednosti koje donose ljudskom zdravlju i kako doprinose u borbi protiv uobičajenih nedostataka nutrijenata, što na kraju doprinosi zdravoj budućnosti za sve. Prošle godine ovaj dan je obilježen u više od 100 država.

10 prednosti konzumacije

International Egg Commision je navela brojne prednosti konzumacije jaja:

  1. Sadrže širok spektar esencijalnih hranjivih materija koji se nalaze u pristupačnom obliku.
  2. Jedno veliko jaje sadrži 13 esencijalnih vitamina zajedno sa 6 g proteina.
  3. Odličan su izvor vitamina, posebno vitamina D, A i B12 koji su među najčešćim nedostacima nutrijenata u ishrani stanovništva.
  4. Dobar su izvor minerala, najviše željeza.
  5. Konzumacija jaja doprinosi jačanju imuniteta, unapređuje fizički rast i doprinose razvoju mozga kod djece.
  6. Doprinose oporavku bolesnih i dio su hrane za sve uzraste.
  7. Sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina.
  8. Proteini u jajima pomažu u izgradnji mišića, suzbijanju gladi, jačanju imunološkog sistema i još mnogo toga.
  9. Svrstavamo ih u jedan od ekološki najodrživijih i pristupačnih proteina životinjskog izvora.
  10. U 100g kokošijeg jajeta nalazi se 149 kcal.

Tagovi

Jaje Svjetski dan jaja Jajaj za zdravu budućnost Proslava dana jaja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.