Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište goriva
  • 16.08.2023. 15:30

Da li će gorivo poskupiti zbog uvođenja ruskih standarda?

Vijest da će se o odluci raspravljati je potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Foto: Depositphoto/IgorVertushko
  • 142
  • 39
  • 0

Hoće li Vijeće ministara BiH podleći pritisku Rusije? Da li nas očekuje izolacija od EU i samo po ovom osnovu novo poskupljenje goriva?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je u pisanom odgovoru Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine da će se na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH naći odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva koju je pripremilo njegovo ministarstvo, izvještava Fokus.

Odluka je pripremljena na zahtjev Rusije, odnosno njom Rusija, kao jedina zemlja, već duže uslovljava svoje zeleno svjetlo BiH da pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO-a).

Šta bi značilo ukidanje evropskih standarda?

U slučaju usvajanja ove odluke pod pritiskom Rusije od strane Vijeća ministara BiH benzin i dizel iz ruske rafinerije u Srbiji bu imali prednost nad gorivima koja se uvoze iz EU.

Praktično to znači da će BiH, nakon Srbije, uvesti standarde na benzinskim pumpama kakvi vrijede samo u Rusiji, istovremeno ukidajući one koji važe u Evropi! Uvoznici goriva, ukoliko se odluče da ga uvezu iz bilo koje druge zemlje osim Srbije, morali platiti dodavanje posebne boje u gorivima.

Potrošači bi plaćali skuplje gorivo, jer bi mu se cijena povećala za novi namet samo po ovom osnovu.


Tagovi

Staša Košarac Evropski standardi Gorivo Poskupljenje goriva Ruski standardi za gorivo Cijena goriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]