Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje agrobiznisa
  • 11.04.2024. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Da, izvori finansiranja postoje, ali kako doći do sredstava?

Poljoprivrednici iz Dobojske regije upoznati su sa izvorima finansiranja međunarodnih fondova, ali i pozitivnim primjerima iz prakse

Foto: Slobodan Živanić
  • 169
  • 32
  • 0

Poljoprivredni klaster "Poljoklast" je održao radionicu za poljoprivrednike iz 11 opština Dobojske regije koje su stručni predavači upoznali sa mogućnostima unapređenja njihovih agrobiznisa i izvorima finansiranja koje njihove ideje mogu provesti u djelo.

Konsultant Bojan Ćikić je kazao da kroz ove edukacije pokušavaju da osvijeste ljude koji se bave agro bizinsiom te koje se mogućnosti nude kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.

Kako do sredstava iz brojnih fondova?

"Na ove radionice dolaze oni koji su pokrenuli svoje poslove i koji žele da unaprijede znanja, ali i da podijele svoja iskustva. Osjetimo dobru energiju i primjećujemo znakove da žele da saznaju nove ideje, ali i podijele svoja iskustva", kaže Ćikić dodajući da je ovo prilika da se zainteresovanima pokaže kakvi sve izvori finansiranja, na republičkom i međunarodnom nivou postoje da bi olakšali provođenje njihovih ideja. "Naravno, tu smo da im ukažemo na to kako pravilno napisati projekat, a sve kako bi dobili određena sredstva iz brojnih fondova", poručuje koji komentira da je problem odliv mladih iz sela.

Moramo raditi na podršci mladima, kaže Ćikić
Konsultant Bojan Ćikić

Svi mi moramo raditi na tome da damo podršku mladima kako bi ostali na selu, govori ovaj konsultant, dodajući da ima dosta svijetlih primjera uspješnog bavljenja poljoprivredom.

Kaže kako javni i civilni sektor mora da radi na tome da se dodatno razbiju predrasude mladih prema poljoprivredi i da iskoriste svoje resurse, da se bave agrarom. "Imamo i zadruge koje su zainteresovane da u svoje aktivnosti uključe mlade ljude. Kada su u pitanju mladi, evidentan je njihov odliv, ali sa druge strane sa svim promotivnim alatima imamo pozitivne primjere", navodi on i naglašava da upravo te primjere treba da iskoristimo i ugledamo se na njih.

"Uvijek postoje međunarodni fondovi da podrže takve ideje. Ono što raduje jeste da naše resorno ministarstvo ima svoje mjere koje treba iskoristiti, a sve kako bi mladi ostali na selu i pokrenuli svoj biznis", rekao je Ćikić.

Jedan takav pozitivan primjer je Dragana Duvnjak iz Dervente, vlasnica plantaže šipka sa 2000 sadnica.

Proširila plantažu na novih 12 ha

"Rado se odazovem ovakvim edukacijama, jer uvijek nedostaje pravih informacija kada je u pitanju pisanje projekata i izvori finansiranja. Sve je više dobrih izvora finansiranja koji su nam interesantni i dobrodošla nam je ovakva podrška da bi ideje pretočili u dobre projekte i na kraju ih realizovali", priča Dragana, koja je svoju plantažu šipka od ove godine proširila na novih 12 hektara namijenjenih za ratarsku organsku proizvodnju.

Duvnjak primjer uspješne priče
Poljoprivrednicima je dobrodošla podrška 

Da je podrška potrebna mladima, ali i onim iskusnijim, saglasan je Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja "Poljoprivrednik" iz Stanara, koji se bavi pčelarstvom.

"Proizvodnja hrane je u deficitu. Imamo božiji dar za ogransku proizvodnju i moguće je napraviti svoj biznis u ovakvojsredini. Mora samo biti institucionalne podrške, dosta obuka i na kraju krajeva finansijska podrška. Ovakve edukacije mnogo doprinose, a sve kako bi na kraju imali rezultat da jedna aplikacija kvalitetno bude ocijenjena", istakao je Gavrić.

Julijana Petrović, menadžer Poljoprivrednog klastera "Poljoklast", kazala je da proizvođači iz regije prepoznaju značaj i važnost ovakvih radionice  i mogućnost za nečim novim.

Najavila je i da će u narednom periodu ovaj klaster orgnizovati radionice starih zanata, te početkom maja sajam u Modriči.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni klaster Poljoklast Izvori finansiranja Međunarodni fondovi Bojan Ćikić Dragana Duvnjak


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.