Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 04.09.2020. 15:00

Copernicus: Požari na Arktiku ovo ljeto postavili nove rekorde emisije CO2

Naučnici su procijenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na Arktičkom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu

Foto: JumpStory
  • 36
  • 51
  • 0

Ljeto požara koji bjesne Arktičkim krugom već je srušilo prošlogodišnje rekorde emisija CO2 s oblacima dima koji pokrivaju ekvivalent nešto više od trećine Kanade, potvrđuju naučnici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS).

Koristeći podatke CAMS Globalnog sistema za asimilaciju požara (GFAS), naučnici su procijenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na navedenom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu.

Od 1. januara do 31. avgusta 2020. procijenjene emisije za regiju iznosile su 244 megatona, u poređenju sa 181 za cijelu 2019. godinu.

Harali i SAD i Rusijom

"Većina pojačane požarne aktivnosti viđena je u ruskoj republici Saha, desetkujući milione hektara zemlje i stvarajući veliki porast emisije sa 208 megatona u 2019. na 395 megatona u 2020. Iako su izvori žarišta nejasni i teško ih je utvrditi, smatra se da su neki od njih rano u sezoni uzrokovani takozvanim zombi požarima koji su možda tinjali pod zemljom tokom zimskih mjeseci“, navode iz CAMS-a.

Veliki dio regije na jugozapadu Sjedinjenih Država takođe je imao velikih problema sa vatrom, zbog toplotnog vala, sa velikim oblacima dima koji su se kretali prema istoku preko Velikih jezera prema sjevernom Atlantiku. Kalifornija je posebno izložena široko rasprostranjenim vatrenim stihijama, uključujući drugi i treći najgori požar u istoriji države.

Vjerovalo se da su ove posebno intenzivne i raširene, koji uglavnom haraju Kalifornijom i Koloradom, pokrenuo grom.

"Arktički koji gore od sredine juna velikom aktivnošću već su oborili rekord 2019. godine u pogledu razmjera i intenziteta što se odražava u procijenjenim emisijama CO2. Iz klimatskih podataka koje pruža naša paralelna služba na ECMWF, Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S), znamo da su ovog ljeta opet prevladavali topliji i suši uslovi.

Naše praćenje je od vitalne važnosti za razumijevanje njihovog uticaja razmjera i intenziteta na atmosferu u smislu onečišćenja zraka. Ovo takođe pruža korisne informacije za naučnike, kreatore politike i relevantna tijela širom svijeta“, poručio je Mark Parrington, viši naučnik i stručnjak za požare u CAMS-u.


Tagovi

Požari Emisija CO2 Copernicus Arktik Zombi požar Onečišćenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete