Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 25.05.2023. 18:00

Cjenovna klackalica na tržištu žitarica i uljarica se nastavlja - kako stoji pšenica?

Skoro svaki dan donosi nove cijene na svjetskom tržištu. Najčešće se mijenjaju za pšenicu

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 86
  • 5
  • 0

Klackalica s cijenama pšenice se nastavlja. U utorak je rasla, a onda u srijedu opet pala da bi danas zabilježila rast, što nije ni čudno jer se situacija na tržištu također turbulentna. 

Ukrajinsko ruski odnos

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine je izvijestilo o usporavanju izvoza žitarica, posebno pšenice. Jer, ruski inspektori ne obavljaju pregled brodova, što blokira pojedine luke. Nezadovoljstvo Rusa potiče od toga što ne mogu koristiti cjevovod amonijaka u jednoj od luka.

Izvoz pšenice iz Ukrajine je u odnosu na prošlu godinu pao za 18 posto. Članice EU na različite načine pokušavaju da umanje uticaj njihovog žita. Mađarska pritom ne želi da povuče zabranu uvoza za ukrajinske proizvode, Poljska na razne načine ograničava uvoz i transport, a Evropska komisija opstruiše isplatu novčane nadoknade koju je obećala Poljskoj.

Očekuju se promjena na tržištu

U srijedu je pšenica na MATIF-u pala za 4,25 eura/t i spustila se na 222,5 €/t. U četvrtak (danas) poslije 13 h za tonu u septembarskom ugovoru je trebalo izdvojiti 224,25 €.

Evropska unija je ove sezone povećala uvoz ove žitarice na 24 miliona tona u odnosu na 2022. godinu kada je bila 14,7 mil t. Raste kineska potražnja za pšenicom, a slabi za kukuruzom.

Junski ugovori za kukuruz su bili u blagom padu, s cijenom od 218,25 €/t. Cijena uljne repice je porasla na 405,50 €/t, a očekivanja su usmjerena za prelazak granice od 425 €/t.

Na čikaškom CboT-u cijena pšenice je imala veći pad i iznosila je 207,21 €/t. Za tonu kukuruza je potrebno 215,05 eura, a za tonu soje 452,69 eura. Cijene kukuruza su pod utjecajem manje proizvodnje u Južnoj Americi i pada proizvodnje etanola u SAD-u.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.