Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.09.2022. 18:00

Cijene žitarica: Šta je donijela nova sedmica?

Nastavljen je pad cijena žitarica. Visoki prinosi u Rusiji i očekivani problemi oko izvoza povećavaju unutrašnje zalihe. Manji izvoz bilježi se i iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.rutrend
  • 238
  • 14
  • 0

Pad globalnih cijena žitarica koji je zabilježen u petak, nastavio se i na početku ove sedmice. Pšenica je na terminskom tržištu u Čikagu tako pala za više od 3 posto, kukuruz 2,6, a soja 2,1 posto, piše Agrarheute. Rezultat je ovo zabrinutosti koja raste zbog posljedica teške ekonomske krize. S druge strane, nastavljen je pad cijena sirove nafte od skoro 6 posto, a euro je pao na najniži nivo u 22 godine, što evropsko žito čini malo konkurentnijim, odnosno jeftinijim na svjetskom tržištu.

Sredinom sedmice, zbog zabrinutosti oko sukoba Ukrajine i Rusije, cijene su porasle na najviši nivo od jula. Bilo je i drugih razloga, ali se taj rast već u petak pretvorio u pad.

Visoki ruski prinosi i problem izvoza

Međunarodni savjet za žitarice IGC je povisio svoju prognozu globalne proizvodnje pšenice u 2022/23. Žetvu ruske procijenio je na 93,4 miliona tona, u poređenju sa 87,6 miliona tona u prethodnoj prognozi. Izvoz pšenice i dalje predviđa na 36,5 miliona tona uprkos većoj prognozi proizvodnje, što je dovelo do očekivanog povećanja zaliha u zemlji.

Cijena pšenice na berzama: 

U prvoj dekadi septembra Rusija je izvezla 1,3 miliona tona, što predstavlja smanjenje za 28,3 posto, dok su isporuke ječma pale su za 41 posto na 133,5 hiljada tona, izvoz kukuruza za 67 posto na 10 hiljada tona.

Dok Turska smanjuje uvoz za 440.000 t, Egipat ga je povećao. Izvoz za Pakistan, Tunis i Alžir je stabilan. IGC očekuje da će ruske zalihe pšenice na kraju sezone 2022/23. biti 22,5 miliona tona i time skoro duplo veće nego prethodne sezone sa 11,3 miliona tona.

Rezultati ukrajinskog izvoza

U 2022. godini žetva u Ukrajini bi mogla biti između 54,1 i 55,7 miliona tona, u poređenju s rekordnih 86 miliona tona prošle godine. Analitičari uključuju u ovu sumu oko 19 miliona tona pšenice, 30 miliona tona kukuruza i 5,5 miliona tona ječma.

Cijena kukuruza na berzama: 

Izvoz bi se mogao smanjiti zbog manjeg prinosa i logističkih problema. Prema podacima Državne carinske službe Ukrajine, od početka sezone 2022.-23. (1. jula do 21. septembra) Ukrajina je izvezla 7,2 miliona tona žitarica i mahunarki. U isto vrijeme prošle godine izvezeno je 12,8 miliona tona. Iz crnomorskih luka isplovilo je 218 brodova koji su natovareni poljoprivrednim proizvodima.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Pšenica Prinos žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.