Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 09.01.2024. 18:00

Cijene hrane: U decembru pale na najniži nivo u gotovo tri godine

Gledajući cijelu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 posto, utvrdio je FAO. U tom je razdoblju poskupio samo jedan proizvod

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 37
  • 6
  • 0

Cijene hrane su u decembru pale na najniži nivo u gotovo tri godine, na što je najviše utjecaja imalo pojeftinjenje šećera, biljnih ulja i mesa, pokazao je izvještaj agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Hrana pojeftinila za 13,7 posto

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u decembru u prosjeku 118,5 bodova, što je pad od 1,8 bodova, odnosno 1,5 posto nego u novembru. Njegova vrijednost se tako na kraju 2023. spustila na najniži nivo od februara 2021. godine.

Gledajući cijelu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 posto, utvrdio je FAO, napominjući da je u tom razdoblju poskupio samo šećer, i to za 26,7 posto, zbog problematičnog snabdijevanja.

No, taj je proizvod u prošlom mjesecu pojeftinio za čak 16,6 posto u odnosu na novembra, na što je utjecaj imala veća proizvodnja u Brazilu i manja upotreba šećerne trske u proizvodnji etanola u Indiji.

Šta je s ostalim proizvodima? 

Jeftinija su u posljednjem mjesecu prošle godine bila i biljna ulja, za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, zbog smanjene potražnje. U cijeloj 2023. pojeftinila su čak 32,7 posto, zbog boljeg snabdijevanja.

Slabija potražnja u Aziji u 12. mjesecu 2023. je uzrokovala i pad cijena mesa koje su bile niže za 1,0 posto nego u 11. mjesecu iste godine. Gledajući cijelu godinu, meso je pojeftinilo za 4,2 posto, odražavajući poboljšano snabdijevanje i slabiju potražnju, navodi FAO.

Žitarice su pak u decembru poskupjele za 1,5 posto u odnosu na novembar pod utjecajem poremećaja u isporuci zemalja velikih izvoznika. U cijeloj godini cijene su im se u prosjeku smanjile za 15,4 posto zahvaljujući dobrom snabdijevanju na svjetskim tržištima. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Snažna evropska potražnja za maslacem i sirom pred blagdane je pak podigla cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,6 posto u decembru, u odnosu na novembar, uz pojačanu nabavu punomasnog mlijeka u prahu. U cijeloj 2023. ovi su proizvodi pojeftnili za 16,6 posto, što je odraz slabije prosječne potražnje. 


Tagovi

Indeks cijena hrane Cijena hrane FAO Hrana Cijena košarice Prehrambeni proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.